Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

7 netikėtos priežastys kuo dažniau sakyti ačiū

Mindaugas Bružas

Išvardindami sveikos gyvensenos komponentus, minime daugybę dalykų: valytis dantis ryte ir vakare, tinkamai maitintis, sportuoti… Tačiau mažai kas galvoja, kad šalia fizinių komponentų svarbūs ir moraliniai. Net įprasta padėka, kuri užima daug mažiau laiko ir pastangų nei, pavyzdžiui, treniruotės, gali turėti įtakos jūsų savijautai.

7 priežastys sakyti ačiū kuo dažniau

Padeda kurti santykius

Dėkingumas vaidina pagrindinį vaidmenį kuriant ir palaikant santykius su kitais. Kuo dažniau dėkojate, tuo patraukliau atrodysite kitų žmonių akyse. Esate labiau pasitikintis, laikomas protingesniu, dosnesniu ir bendraujančiu. O tai atveria puikias perspektyvas tiek asmeniniame, tiek verslo gyvenime, nes išvardintos savybės svarbios ilgalaikėje partnerystėje.

Prideda optimizmo

Kai sakote , tai darote ne veltui. Greičiausiai jūsų dėkingumas turi priežastį. Ir jūs pastebėjote šią priežastį, išskyrėte ją iš kitų įvykių ir dabar pažymėkite ją žodžiais. Žvelgiant iš psichologijos taško, tokiu būdu pripranti dėmesį sutelkti į teigiamus dalykus. Ir tai yra psichologinės gerovės pagrindas.

Tie, kurie išmoko gyvenime matyti gėrį, pasaulį suvokia pozityviau nei kiti . Tai vadinama optimizmu.

Padaro jus mažiau agresyvų

Dėkingumas yra priešnuodis būti pernelyg agresyviam. Jei emocijos verda kasdien be priežasties, tiesiog įpraskite kuo dažniau sakyti žmonėms ačiū. Jūs pats nepastebėsite, pradėsite geriau suprasti kitus. O kur empatija, ten vis mažiau agresijos.

Gerina miegą

Dėkoju dažniau – miegu geriau. Taip pat lengviau užmiegate ir geriau išsimiegate. Mokslininkai teigia, kad per dieną žmogus, mokantis padėkoti, gauna daug teigiamų emocijų, dėl kurių tampa labiau subalansuotas. O yra būtent tai, ko reikia sveikam miegui.

Dažniau sakyti ačiū

Sumažina persivalgymo riziką

Gebėjimas padėkoti yra glaudžiai susijęs su kantrybe, įskaitant gebėjimą atsispirti maisto pagundoms. Susan Piers Thompson, amerikiečių psichologė, besispecializuojanti valgymo sutrikimų srityje, padarė tokią išvadą.

Savo knygoje „Bright Line Eating: The Science of Living Happy, Thin & Free“ ji rekomenduoja taip: jei dalyvaujate renginyje, kuriame jums pateikiama per daug kalorijų, arba tiesiog atsidūrėte tokioje situacijoje, kai jūsų kūnas to skubiai reikalauja, paimkite tą „torto” gabalėlį, padėkite į šoną ir ištarkite ačiū.

Nesvarbu, kas: draugas, pakvietęs į vakarėlį, padavėjas, atnešęs meniu, ar tiesiog gyvenimas, atvedęs jus į šią nuostabiai malonią vietą.

Padėkos padės jums nukreipti dėmesį nuo to, ko norite (ar net pyrago). Tai padarys jūsų maisto pasirinkimą sąmoningesnį.

Didina savigarbą

Norint iš vaiko išauginti savimi pasitikintį, savo ę žinantį žmogų, svarbu ne tik žavėtis jo pasiekimais, bet ir išmokyti padėkoti. Sakydami ačiū vaikai mokosi sutelkti dėmesį į teigiamus kitų žmonių bruožus, vertinti kitus. Ir tada įsijungia psichologinio savo požiūrio į žmones perkėlimo į save mechanizmas: „Jei tie, kurie mane supa, yra vertingi, tai ir aš esu vertingas“.

Gali pagerinti ligos eigą

Padėkojimas ir su juo susijusi psichologinė savijauta yra veiksmingas būdas pagerinti 2 tipo diabeto būklę. Efemeriškas (iš pirmo žvilgsnio) dėkingumas, skirtas kitiems žmonėms, gana realiai sumažina cukraus kiekį kraujyje.

Tas pats pasakytina apie širdies ir kraujagyslių bei kai kurias kitas ligas. Tad sakykite ačiū ir būsite sveikesni.

Kaip išmokti pasakyti ačiū?

Gebėjimas pasakyti ačiū yra gana tinkamas treniruotėms (ir, priešingai, išnyksta be reguliarių mankštų). Štai ką rekomenduoja Harvardo medicinos mokyklos mokslininkai.

Įpraskite rašyti padėkos laiškus. Bent vieną kartą per mėnesį. Pasirinkite asmenį, kuris atliko tam tikrą vaidmenį jūsų gyvenime, ir parašykite jam, koks jis jums svarbus, kokią įtaką jis padarė ir kokia (-s) esate jam dėkinga (-s). Ir, žinoma, išsiųskite žinutę adresatui jums patogiu būdu. Kartkartėmis parašykite sau tą patį laišką. Jūsų darbai taip pat kartais verti dėkingumo, tiesa?

Nėra laiko rašyti? Tiesiog pagalvokite apie žmogų, kuris jums padėjo ar padarė ką nors gražaus, įsivaizduokite jo veidą ir pasakykite ačiū.

Medituokite. Kasdien skirkite porą minučių, kad susikoncentruotumėte į dabartį. Užmerkite akis, pajuskite, kaip plaka širdis, klausykite savo kvėpavimo. Tai geras būdas pajusti, koks gražus ir vertingas yra gyvenimas. Iškvėpkite ir padėkokite pasauliui už tai, ką turite.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą