Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

8 patarimai, kaip paruošti būsimą pirmoką mokyklai

Partnerio turinys

Kai mažylis žengia pirmuosius žingsnius į formaliojo švietimo pasaulį, tėvai natūraliai jaučia jaudulį ir baimę. Ėjimas į pirmąją klasę yra svarbus etapas, padedantis pamatus vaiko akademinei kelionei. Imdamiesi aktyvių veiksmų būsimam pirmokėliui paruošti mokyklai, padėsite jam įgyti reikiamų įgūdžių ir pasitikėjimo savimi, kad jis puikiai jaustųsi klasėje. 

Nustatykite struktūruotą rutiną

Sukurti nuoseklią tvarką namuose yra būtina, kad vaikas būtų paruoštas struktūruotai mokyklos aplinkai. Nustatykite reguliarų miego ir kėlimosi laiką, kad Jūsų galėtų tinkamai pailsėti. Suplanuokite dienotvarkę, kurioje numatysite laiko valgymui, žaidimams, mokymuisi ir poilsiui. Nuoseklumas ir nuspėjamumas padės vaikui jaustis saugiai bei palengvins jo perėjimą į mokyklinę rutiną.

- Reklama -

Raginkite savarankiškumą

Pirmoje klasėje vaikai turėtų tapti savarankiškesni kasdienėje veikloje. Skatinkite vaiką ugdyti savarankiškumo įgūdžius, pavyzdžiui, pačiam apsirengti, užšti batų raištelius ir susikrauti mokyklinę kuprinę. Ugdydami šiuos įgūdžius leisite vaikui pasitikėti savimi mokykloje ir kuo mažiau priklausyti nuo kitų.

Ugdykite socialinius įgūdžius

– tai ne tik akademinis mokymasis, bet ir santykių užmezgimas bei . Padėkite pirmokėliui ugdyti svarbiausius socialinius įgūdžius, organizuodami susitikimus, dalyvaudami grupinėje veikloje, įvairiose programose ir būreliuose. Įtraukite vaiką į pokalbius, mokykite jį keistis, dalytis ir užjausti kitus. Šie socialiniai įgūdžiai bus neįkainojami, užmezgant draugystę, sprendžiant konfliktus ir bendradarbiaujant su klasės draugais.

 

Auginkite meilę skaitymui

Skaitymas yra akademinės sėkmės, kalbos ir kritinio mąstymo įgūdžių pagrindas. Įtraukite skaitymą į vaiko kasdienę rutiną ir skirkite laiko bendram skaitymui. Reguliariai lankykitės bibliotekoje ir supažindinkite vaiką su įvairiomis jo amžių atitinkančiomis knygomis. Dalyvaukite interaktyviuose skaitymo užsiėmimuose, užduokite klausimus apie istoriją ir veikėjus, skatinkite atžalą reikšti mintis bei nuomonę. Anksti įskiepiję meilę skaitymui sužadinsite smalsumą ir uždegsite aistrą mokytis visam gyvenimui.

Būsima pirmokė

- Reklama -

Plėtokite smulkiosios motorikos įgūdžius

Vaiko gebėjimui rašyti, piešti ir manipuliuoti daiktais itin svarbūs smulkiosios motorikos įgūdžiai. Užsiimkite veikla, lavinančia pirmokėlio smulkiąją motoriką, pavyzdžiui, kirpkite saugiomis žirklutėmis, verkite karoliukus ir spalvinkite pagal linijas. Skatinkite užsiėmimus, kuriuos atliekant reikia atlikti pirštų judesius, tarkim, statyti kaladėles, žaisti su moliu ar segti sagas. Tokia veikla ne tik lavina mažylio vikrumą, bet ir padeda pagrindus rašymui ranka bei kitoms akademinėms užduotims.

Lavinkite kritinį mąstymą

Pirmoje klasėje vaikai susiduria su sudėtingesnėmis problemų sprendimo užduotimis. Skatinkite kritinio mąstymo įgūdžius, įtraukdami vaiką į galvosūkius ir žaidimus, reikalaujančius samprotavimo bei loginio mąstymo. Raginkite jį užduoti klausimus, tyrinėti įvairias perspektyvas ir ieškoti kūrybiškų problemų sprendimų. Lavinkite atžalos smalsumą ir padėkite jai išsiugdyti augimo mąstyseną, priimančią iššūkius bei vertinančią mokymosi procesą.

Užtikrinkite sveikus įpročius

Fizinė ir psichinė gerovė yra gyvybiškai svarbi bendram vaiko vystymuisi bei sėkmei mokykloje. Skatinkite reguliarų fizinį aktyvumą ir ribokite sėdimą laiką prie ekrano. Užtikrinkite subalansuotą mitybą, daugiausia dėmesio skirdami sveikiems užkandžiams. Būkite tikri, kad vaikas pakankamai miega, jog būtų palaikomi jo pažintiniai gebėjimai ir emocinė reguliacija. Skatindami sveikus įpročius suteiksite pirmokėliui energijos ir atsparumo, reikalingų sėkmingai mokytis bei socialiai vystytis.

Įsigykite mokyklinių reikmenų

Kad paruoštumėte būsimą pirmoką mokyklai, investuokite į tinkamus mokyklinius reikmenis. Peržiūrėkite mokyklos rekomenduojamų priemonių sąrašą ir įsigykite būtiniausių daiktų, pavyzdžiui, kuprinių, sąsiuvinių, pieštukų, trintukų ir klijų. Svarbu nepamiršti ir įvairių dalykų pratybų – jau dabar ruoškitės mokyklai! Įtraukdami vaiką į apsipirkimo procesą sukelsite jam jaudulį ir atsakomybės jausmą dėl artėjančių mokslo metų. Leiskite atžalai išsirinkti kelis daiktus, atspindinčius jo individualumą, taip skatindami teigiamą asociaciją su mokyklinėmis prekėmis.

Būsimo pirmokėlio paruošimas mokyklai – tai kelionė, kurioje reikia skirti daug dėmesio jo fiziniam, emociniam ir protiniam vystymuisi. Nustatydami rutiną, ugdydami socialinius įgūdžius, skatindami meilę skaitymui ir savarankišką mąstymą suteiksite vaikui tvirtą pagrindą sėkmei. Priimkite šį pereinamąjį laikotarpį galimybę pasidžiaugti mažylio augimu ir padėti jam tapti pasitikinčiu mokiniu. Jums vadovaujant ir rūpinantis, atžala su entuziazmu bei džiaugsmu pradės mokymosi kelionę!

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Rašyti komentarą