Ne visi žino, kad nepridegančioje keptuvėje ar puode negalima naudoti tam tikrų įrankių, be to ne visi teisingai juos plauna. Pabandykime tai išsiaiškinti ir sugriauti įsigalėjusius mitus.
Štai dažniausiai pasitaikančios nelimpančių dangų rūšys:
- teflonas;
- keramika;
- granitas;
- titanas.
Teflono danga jau laikoma klasikine. Skirtingų tipų dangos skiriasi savo atsparumu pažeidimams. Pavyzdžiui, tefloninius indus galima lengvai subraižyti šakute, tačiau titanas yra daug atsparesnis.
Pasirodo, ne visi žino, ar ant nepridegančios keptuvės galima kepti su aliejumi. Čia abejoti nereikėtų – aliejų galima drąsiai naudoti, tik jo tikrai nereikia daug.
Ar galima kepti be aliejaus nepridegančioje keptuvėje?
Kai kuriuos maisto produktus iš tiesų galima kepti ant nepridegančios keptuvės neįdėjus jokių riebalų. Pavyzdžiui, galite lengvai iškepti riebią mėsą arba labai riebią žuvį.
Ko negalima kepti nepridegančiuose induose?
Pasirodo, kad dėl kai kurių produktų “neprideganti” danga greičiau susidėvi ir tampa ne tokia veiksminga. Kalbame apie rūgščius produktus, pavyzdžiui, į nepridegančią keptuvę ar puodą negalima siųsti citrusinių vaisių, pomidorų ir vyno.
Ar galima gaminti maistą keptuvėje su pažeista nepridegančia danga?
Daugelis ekspertų teigė, kad pažeista tefloninė keptuvė yra pavojinga sveikatai, esą dėl nuryjamų teflono dalelių galima rimtai apsinuodyti. Tačiau šis mitas buvo išsklaidytas – mokslininkai teigia, kad teflonas yra toks atsparus, jog skrandžio rūgštis su juo nesusidoros ir jis tiesiog natūraliai pasišalins iš žmogaus organizmo.
Kartu nustatyta, kad vienu atveju pažeisti tefloniniai indai gali pakenkti – jei paliksite tuščią puodą ar keptuvę ant viryklės ir ji spės įkaisti iki didžiulės – 260 laipsnių temperatūros. Tokiu atveju gali pradėti išsiskirti toksinės medžiagos, kurių tikrai neverta įkvėpti.
Kaip negalima plauti keptuvių su nelimpančia danga?
Laikykitės kelių taisyklių, ir “neprideganti” tarnaus jums ilgai.
Štai ką reikia prisiminti:
- negalima pilti vandens ant įkaitusios keptuvės arba į karštą keptuvę, nes ši danga gali būti pažeista;
- plovimui nenaudokite abrazyvinių ploviklių (jie palieka smulkių įbrėžimų), taip pat cheminių medžiagų, kurių sudėtyje yra chloro, šarmų ar rūgščių.
- žinoma, niekada negalima šveisti nepridegančio paviršiaus – todėl pamirškite metalinius šepečius.