Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Alergija katėms: priežastys ir rizikos veiksniai

Odeta Bartkevičiūtė

katėms – tai alerginė reakcija, kurią sukelia netoleravimas kačių plaukuose ir seilėse esančių išskyrų.

Alergija katėms pasireiškia įvairaus sunkumo: nuo lengvo akių ašarojimo, slogos, kosulio ir čiaudulio iki dusulio ir tinimo simptomų. Alergijai katėms būdingi kelių organų simptomai po kontakto su šiuo gyvūnu. Dažniausiai tai:

  • akių junginės – akių niežėjimas, gausus ašarojimas ir paraudimas;
  • kvėpavimo takų – , kosulys, , švokštimas, gomurio niežulys, dusulys;
  • oda – odos niežulys, eritema, dilgėlinė, egzema, alerginis bėrimas.

Klinikinis vaizdas gali skirtis priklausomai nuo daugelio veiksnių, pavyzdžiui, nuo sveikatos būklės, nuo to, ar gyvenate bute, ar name, nuo amžiaus, alergeno poveikio trukmės ar imuniteto lygio.

Kodėl žmonės alergiški katėms

Alergija katėms – priežastys

Iš karto verta pažymėti, kad jautriems žmonėms alerginę reakciją sukelia ne tik kačių plaukai. Šią savybę taip pat turi gyvūno epidermis, šlapimas ar seilės. Katės organizme yra net aštuoni skirtingi :

  • Fel d 1 yra pagrindinis kačių alergenas, specifinis įjautrinimo žymuo. Jis aptinkamas tik kačių riebalinėse liaukose, perianalinėse liaukose, seilių liaukose, kačių plaukuose ir odoje. Jo gamyba susijusi su lytinių hormonų veikla. Maudant katę sumažėja Fel d 1 koncentracija, tačiau šis poveikis išnyksta po 48 valandų;
  • Fel d 2 – kačių serumo baltymas, kuris sukelia alergiją 23 % žmonių. Didelis šio junginio kiekis taip pat randamas atopiniu dermatitu sergantiems žmonėms;
  • Fel d 3 (cistatinas) – cisteino proteazės inhibitorių šeimos junginys, kurio yra 10 % pacientų, alergiškų katėms;
  • Fel d 4 (lipokalinas) – išskiria tik pogleivinė seilių liauka;
  • Fel d 5 – IgA klasės alergenas;
  • Fel d 6 – vadinamasis imunoglobulinas M (antikūnai);
  • Fel d 7 – randamas užpakalinėse liežuvio liaukose;
  • Fel d 8 – katėms išskiriamas iš po žandikaulio seilių liaukos, tačiau gali būti išskiriamas ir arkliams (su prakaitu ar seilėmis) [2].

Katės ir alergenai

Rizikos veiksniai

Labiausiai paplitęs alergenas (apie 90 proc. katėms alergiškų žmonių) ir labiausiai ištirtas yra Fel d 1. Šis alergenas priklauso sekretoglobulinų grupei. Jis gaminamas seilių, riebalinėse ir perianalinėse liaukose. Įvairių veislių kačių patinai šio alergeno gamina gerokai daugiau nei patelės. Didžiausia alergeno koncentracija randama seilėse, mažesnė – plaukuose, po to – kraujo plazmoje, o mažiausia – šlapime.

Fel d 1 plinta per katės kailį ją glostant ar šukuojant. Alergenas gali plisti aplinkoje su sausomis katės seilėmis ir pleiskanomis, o tai gali paskatinti jautrių žmonių ligos simptomus. Su sunkiomis alerginėmis reakcijomis, pavyzdžiui, astma, siejamas tik Fel d 1.

Jautrumas Fel d 2 gali pasireikšti 15-20 % alergiškų žmonių. Šio baltymo kiekis kačių organizme didėja su amžiumi. Šis alergenas daugiausia randamas šlapime ir sukelia alergiją net ir nedideli jo kiekiai [1].

Alergija katėms yra viena iš labiausiai paplitusių alergijų, žmonėms pasireiškianti dažniau nei alergija šunims. Jos gydymas vaistais yra ilgas ir sudėtingas, atliekamas prižiūrint alergologui.

Nuorodos į informacijos šaltinius:

1. Portnoy J., Kennedy K., Sublett J., et al, Environmental assessment and exposure control: a practice parameter–furry animals, Ann Allergy Asthma Immunol.

2. Chan S.K., Leung D.Y.M., Dog and Cat Allergies: Allergy Asthma Immunol Res., 2018.

3. Zubchenko, S.O., Yuriev, S.D., & Marunyak, S.R. (2016). Molekulinė alergijos diagnostika kaip diferencinio požiūrio metodas pasirenkant alergijos ir imunoterapijos būdą alergijos naminiams gyvūnams atveju. Gamtos ir technikos mokslai, 21.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą