Alkoholis gali būti naudingas organizmui, bet yra niuansų

Mindaugas Bružas

Pasirodo, kad saikingai vartojamas alkoholis ne tik nekenkia, bet ir gali atnešti netikėtos naudos.  Alkoholis iš tiesų gali suteikti netikėtos naudos jūsų organizmui, tačiau atkreipkite dėmesį, kad jis naudingas tik minimaliais kiekiais. Nepiktnaudžiaukite alumi ar kokteiliais, nes tuomet didėja rizika, o nauda sveikatai tampa vis labiau miglota. Dar viena sąlyga: alkoholiniai negali būti stiprūs, tai turėtų būti arba vynas.

Kodėl alkoholis yra naudingas?

Specialistai įsitikinę, kad norint gauti visą alkoholio naudą, moterys turėtų išgerti ne daugiau kaip vieną taurę per dieną, o – ne daugiau kaip dvi. Jei esate geros fizinės formos, saikingas alkoholio vartojimas 25-40 % sumažina širdies smūgio tikimybę. Taip pat sumažėja insulto ir arterijų sukietėjimo rizika.

Gydytojai įtaria, kad taip yra dėl to, kad nedidelis alkoholio kiekis padidina „gerojo” cholesterolio kiekį kraujyje. Tačiau nepamirškite, kad piktnaudžiavimas alkoholiu gali padidinti širdies ligų riziką.

Tyrimai taip pat parodė, kad saikingai alkoholį vartojantys žmonės yra daug aktyvesni nei tie, kurie visai negeria. Tokie žmonės yra labiau linkę sportuoti ir netgi gali iš to turėti daugiau naudos.

Alus yra pavojingas sveikatai

Kita vertus, kuo daugiau sportuojate, tuo didesnė tikimybė, kad retkarčiais išgersite. Ir dar nėra visiškai tikri, kaip šis ryšys veikia.

Galbūt to nesupratote, bet žmonės, kurie retkarčiais išgeria taurę vyno, daug rečiau serga inkstų akmenlige – rizika sumažėja 33 %. Alus dar veiksmingiau kovoja su šia liga – jis inkstų akmenų tikimybę sumažina 41 %.

Be to, dėl alkoholio tampate labiau socialūs – tačiau šį poveikį turbūt pastebėjote ir patys. Žmonės, kurie grupėje išgeria vieną ar du gėrimus, dažniau šypsosi ir įsitraukia į pokalbį.

Mokslininkai nustatė, kad keli gėrimai per savaitę taip pat gali apsaugoti jūsų smegenis ir sumažinti Alzheimerio riziką.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą