Alpės tirpsta: mokslininkai teigia, kad iki 2050 m. kalnai neteks trečdalio savo ledynų

Prancūzijos ir Šveicarijos , naudodami palydovines nuotraukas ir dirbtinį intelektą, parengė nuviliančią prognozę. Iki 2050 m. Alpėse gali ištirpti mažiausiai trečdalis ledynų. Mokslininkų teigimu, taip nutiks net ir tuo atveju, jei neprogresuos. Apie tai rašo portalas „Swissinfo„.

Ištirps daugiau kaip 30 proc. ledynų

Didelės apimties tyrimas paskelbtas mokslo žurnale „Geophysical Research Letters”. Modeliuodami tirpimo procesus ir tempus, mokslininkai naudojo pačių sukurtus algoritmus. Tai leido numatyti ledynų tirpimo greitį pagal kelis scenarijus.

Pagal pirmąjį scenarijų, jei išliks toks pat, koks yra dabar, Alpės neteks apie 34 % ledo kiekio. Sumažės ledynų plotas ir jie atsitrauks keliais kilometrais.

Turistų pamėgtas Mer de Glace Alpių ledynas netoli Šamoni, per kurį važiuoja lynų keltuvas iš Prancūzijos į Italiją, neteks vienos iš keturių savo atšakų.

Alpių ledynai

O didžiausias Alpių ledynas, Didysis Alešo ledynas, atsitrauks apie 3 km. Vienas iš svarbiausių moksliniams tyrimams ledynų, Hintereisferneris Austrijoje, sumažės perpus.

Tai pats optimistiškiausias mokslininkų modelis, kuriame neatsižvelgiama į itin stiprų Alpių ledynų tirpimą 2022-2023 m.

Tačiau yra ir blogesnių prognozių. Pagal kai kurias iš jų prognozuojama, kad iki 2050 m. Alpių ledo danga sumažės 46 % ar net 65 %. O tai, pasak mokslininkų, turės įtakos ne tik Alpių regiono turizmo infrastruktūrai, bet ir visai planetai. Mat į pasaulio vandenynus pateks didžiulis kiekis gėlo vandens ir pakils jo lygis.

Europos slidinėjimo kurortams gresia pavojus: stipriai sumažės sniego kiekis

Mokslininkai įspėja, kad dėl klimato kaitos Europoje gali išnykti žiemos slidinėjimo . tai lemia banalus sniego trūkumas, kurio neįmanoma visiškai padengti dirbtinėmis mašinomis.

Klimato tyrime teigiama, kad daugiau nei pusei Europos slidinėjimo kurortų labai trūks natūralaus sniego. Problemą bus beveik neįmanoma išspręsti, jei vidutinė pasaulio temperatūra pakils dviem laipsniais Celsijaus.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Išeiti iš AMP versijos