Anglies dioksido išmetimo augimas – sparčiausias per 50 000 metų

Neabejojama, kad keičiame planetos klimatą. Tai patvirtina vienas po kito atliekami , o naujausias rodo, kad anglies dioksido išmetimo į atmosferą tempai šiuo metu viršija visas normas.

Tyrėjai analizavo dujas, kurios šiuo laikotarpiu buvo sulaikytos Antarktidos lede. Jie nustatė, kad per paskutinį didžiausią natūralų padidėjimą per 55 metus anglies dioksido kiekis padidėjo 14 dalių per milijoną. Tai įvyko prieš 7000 metų. Dabar toks pat padidėjimas įvyksta per 5-6 metus.

„Tyrinėdami praeitį sužinome, kokia skirtinga yra šiandiena. CO2 kitimo šiandien yra tikrai beprecedentis”, – sakė pagrindinė autorė Kathleen Wendt, Oregono valstybinio universiteto Žemės, vandenynų ir atmosferos mokslų koledžo docentė. „Mūsų tyrime nustatyta, kad natūralus CO2 augimas praeityje buvo sparčiausias iš visų nors stebėtų, o šiandien vykstantis greitis, kurį daugiausia lemia žmogaus išmetami teršalai, yra 10 kartų didesnis.”

Ankstesnė analizė parodė, kad per paskutinį ledynmetį, kuris baigėsi maždaug prieš 10 000 metų, buvo stebimi savotiški anglies dioksido šuoliai, tačiau nebuvo pakankamai išsamios informacijos, kad būtų galima išsiaiškinti, kas tuo metu vyko. Šie laikotarpiai vadinami „Henrio įvykiais”, o naujasis suteikė svarbių įžvalgų, kas juos sukėlė.

„Šie „Henrio įvykiai” yra išties nuostabūs, – pridūrė tyrimo bendraautorius Christo Buysertas, to paties fakulteto docentas. „Manome, kad juos sukėlė dramatiškas Šiaurės Amerikos ledo dangos suirimas. Tai sukelia grandininę reakciją, apimančią tropinių musonų pokyčius, vakarų vėjus Pietų pusrutulyje ir šiuos didelius CO2 išmetimus iš vandenynų.”

Potencialiai svarbus veikėjas Henrio įvykių metu yra vakarų vėjai. Jie daro įtaką giluminei vandenyno cirkuliacijai, o didėjant anglies dioksido kiekiui jie buvo stipresni. Dėl sustiprėjusių vėjų iš Pietų vandenyno sparčiai išsiskyrė CO2. Tai gali būti bloga žinia ateičiai.

Ankstesni tyrimai rodė, kad dėl klimato krizės vakarų vėjas vėl stiprėja. Jei šis tyrimas teisingas, tai gali reikšti, kad ateityje gerokai sumažės Pietų vandenyno gebėjimas sulaikyti mūsų išskiriamą anglies dioksidą.

„Tikimės, kad Pietų vandenynas sugers dalį mūsų išleidžiamo anglies dioksido, tačiau dėl sparčiai stiprėjančių pietinių vėjų jo gebėjimas tai daryti silpnėja”, – sakė A. Wendt.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Išeiti iš AMP versijos