Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

APVA: Birželio 11 d. bus skelbiamas didžiulis 40 mln. Eur kvietimas saulės elektrinėms įsirengti

Adomas Račkauskas

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) birželio 11 d. skelbs naują paramos kvietimą gyventojams, norintiems įsirengti saulės elektrines arba padidinti jau turimų saulės elektrinių galią. Šiam projektui Energetikos ministerija skyrė 40 mln. eurų, o turėtų pasinaudoti ne mažiau 15 tūkst. namų ūkių.

Birželio 11 d. bus paskelbti keturi paramos kvietimai:

  • Saulės elektrinių įrengimas namų ūkiuose ir elektros vartojimas Sostinės regione (naujai įrengiama ).
  • Saulės elektrinių įrengimas namų ūkiuose ir elektros vartojimas Sostinės regione (didinama esamos elektrinės galia).
  • Saulės elektrinių įrengimas namų ūkiuose ir elektros vartojimas Vidurio ir Vakarų regione (naujai įrengiama saulės elektrinė).
  • Saulės elektrinių įrengimas namų ūkiuose ir elektros vartojimas Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione (didinama esamos elektrinės galia).

Pretenduoti į paramą galės tie gyventojai, kurie nuo 2023 m. rugpjūčio 23 d. įsirengė arba padidino turimų elektrinių galią, taip pat tie, kurie dar tik planuoja tai padaryti.

Parama saulės elektrinėms 2024

„Gaminančių vartotojų skaičius nuolat auga, todėl tikimės didelio gyventojų susidomėjimo. Paraiškų teikimo sistema yra optimizuota, siekiant užtikrinti sklandų procesą. Saulės energetikos plėtra yra esminis žingsnis mažinant šalies priklausomybę nuo iškastinio kuro,“ – teigia Vytautas Vrubliauskas, APVA direktoriaus pavaduotojas.

Kokius dokumentus pasiruošti teikiant paraišką?

  • AB „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) išduotos elektrinės prijungimo prie elektros tinklų sąlygos, net jei elektrinė jau yra įrengta.
  • Notariškai patvirtintą arba elektroniniu būdu sudarytą įgaliojimą, jei paraišką teiks įgaliotas atstovas.
  • „Vienos įmonės“ deklaraciją, jei elektros vartojimo objekte registruota ekonominė veikla.
  • Rašytinį sutikimą, jei elektros vartojimo objekte registruota kito asmens ekonominė veikla.

Saulės energetikos plėtra Lietuvoje Nuo 2020 m. saulės energetikos apimtys išaugo daugiau nei aštuonis kartus, daugiausiai dėl dešimteriopai padidėjusio gaminančių vartotojų skaičiaus. ESO duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra beveik 106 tūkst. gaminančių vartotojų, kurių bendra galia sudaro 1,17 GW, kai visa saulės elektrinių galia tinkle yra 1,43 GW.

 

parengtas remiantis Eglės Pliuskuvienės, APVA pranešimu spaudai

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius ir specialistas darbo bei verslo srityse. Taip pat domiuosi namų statyba ir nekilnojamuoju turtu. Susisiekti galite el. paštu: adomas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą