Pievagrybiai yra viena populiariausių ir universaliausių grybų rūšių pasaulyje. Jie pasižymi subtiliu skoniu ir malonia tekstūra, todėl puikiai tinka įvairiems patiekalams – nuo sriubų iki salotų ir garnyrų.
Grybai pasižymi neutraliu skoniu, kuris puikiai dera su įvairiais prieskoniais ir kitais ingredientais. Jie turi baltą arba kreminę odelę, o kalbant apie šių grybų valymą, tiek mėgėjai, tiek patyrę virėjai skirstomi į dvi stovyklas.
Ar verta valyti pievagrybius?
Kai kurie virėjai teigia, kad po valymo grybai tampa guminiai. Jei ant grybų nematyti gedimo požymių ar patamsėjimo, jų valyti nereikia. Reikėtų nulupti ar nupjauti tik pažeistas grybų vietas.
Kaip greitai nuvalyti pievagrybius?
Pirmiausia pievagrybius kruopščiai nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu. Jei reikia, nupjaukite kotelių galiukus, jei jie atrodo sausi. Paprastai grybų odelės visiškai valyti nereikia, bet jei ji atrodo purvina ar apdulkėjusi, galite ją lengvai nulupti peiliu arba popieriniu rankšluosčiu.
Jei ant grybų yra purvo ar dulkių, kurių neįmanoma pašalinti juos nuplaunant, galite švelniai nuvalyti minkštu šepetėliu arba virtuviniu rankšluosčiu.
Ką galima gaminti iš pievagrybių?
- Ant grotelių keptus pievagrybius. Pirmiausia grybus pamarinuokite. Sumaišykite juos su aliejumi, česnaku, žolelėmis ir druska. Tada kepkite, kol taps auksinės spalvos.
- Kreminė grybų sriuba. Pakepinkite grybus, įpilkite sultinio, česnako, svogūno, grietinėlės ir kitų prieskonių ir išvirkite skanią kreminę sriubą.
- Marinuoti grybai. Pamirkykite grybus acto, aliejaus, žolelių ir prieskonių marinate ir palikite kelias valandas ar net per naktį.