Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar dantų balinimo juostelės yra kenksmingos: ką reikia žinoti?

Dantų balinimo juostelių naudojimas
Sandra Alšauskienė

Vis dažniau ir dažniau parduotuvių ar vaistinių lentynose galima pamatyti be recepto parduodamas dantų balinimo juosteles. Šios juostelės tapo populiaria priemone, padedančia atsikratyti „dėmėtų” dantų po kavos ar rūkymo. Gydytoja odontologė, burnos higienos specialistė Tina Sco paaiškino, veikia balinamosios juostelės ir kokį šalutinį poveikį jos gali sukelti.

Pasak odontologės, be recepto parduodamose balinimo juostelėse yra dantis galinčių medžiagų – vandenilio peroksido arba karbamido peroksido, šios medžiagos prasiskverbia į išorinį dantų sluoksnį.

„Užtepus, peroksidas reaguoja su dėmėmis ant danties paviršiaus ir emalio viduje. Šio proceso metu išsiskiriančios deguonies molekulės padeda suskaidyti ir ištirpdyti molekules, kurios yra atsakingos už dantų pokyčius. Ši cheminė reakcija padeda pašviesinti dantų išvaizdą ir pašalinti paviršiaus dėmes”,
– sako gydytoja.

Rezultatą pamatysite ne iš karto. Kad pamatytumėte skirtumą, reikia pakartoti kelis seansus. Norint balinti namuose, reikia mažiausiai trijų dienų, o norint sulaukti visų rezultatų, teks palaukti iki dviejų savaičių.

Nustatomas dantų baltumas
Nustatomas dantų baltumas

Galimas šalutinis balinimo juostelių poveikis

Tina Sco pažymi, kad balinamosios juostelės paprastai yra saugios, tačiau gali pasireikšti tam tikras šalutinis poveikis, pavyzdžiui, dantų jautrumas arba galimas dantų emalio pažeidimas.

Galite pastebėti dantų jautrumą arba dantenų jautrumą. Jei balinamąsias juosteles naudosite per dažnai, emalis gali susilpnėti.

Kada nereikėtų naudoti balinimo juostelių?

Balinimą turėtumėte atidėti, jei turite problemų su dantimis, pavyzdžiui, dantų ėduonį ar dantenų ligas.

„Prieš balinimą labai svarbu turėti sveiką burnos pagrindą. Negydomas dantų ėduonis, dantenų ir burnos ertmės problemos gali pabloginti šias būkles ir sukelti didelį diskomfortą”, – sakė Tina Sco.

 

 

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama kaip diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į gydytoją ar specialistą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą