Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar dieta be glitimo yra tokia sveika, kaip sakoma: mitybos specialistai turi netikėtą atsakymą

Sandra Alšauskienė

Pastaraisiais metais neįtikėtinai išpopuliarėjo be glitimo. Daugybė maisto produktų, net ir tie, kuriuose niekada nebuvo glitimo, dabar ženklinami kaip „be glitimo“. Šiandien daug žmonių serga celiakija – paveldimu autoimuniniu sutrikimu, kai vartojant glitimą pažeidžiama plonosios žarnos gleivinė. Apie tai rašo HuffPost.

Šia liga serga apie 3 mln. amerikiečių. Tai rimta genetinė liga, kuri negydoma gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Ar visiems reikia vengti glitimo?

Ne. Didžioji dauguma žmonių neturi genetinio polinkio sirgti celiakija.

Kodėl daugelis žmonių nevartoja glitimo?

Yra daugybė priežasčių, kodėl gali nuspręsti atsisakyti glitimo, net jei jie neserga celiakija. Kai kurie žmonės mano, kad tai padeda jiems geriau jaustis, kiti tai daro dėl asmeninių priežasčių, o treti – dėl tendencijų.

Ar dieta be glitimo yra tokia sveika

Ar žmonėms, nesergantiems celiakija, dieta be glitimo yra naudinga?

nepateikia aiškaus atsakymo. Kai kurie žmonės, atsisakę glitimo, jaučiasi geriau, tačiau tai gali būti susiję su kitais veiksniais, pavyzdžiui, sveikesne mityba apskritai.

Ar yra kokių nors pavojų, susijusių su dieta be glitimo?

Produktai be glitimo dažnai yra brangesni ir mažiau maistingi nei jų analogai, kuriuose yra glitimo.

Ką daryti?

Jei nesergate celiakija, glitimo atsisakyti nereikia. Tačiau jei jaučiate, kad glitimo vartojimas daro neigiamą poveikį jūsų sveikatai, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju.

 

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama kaip diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į gydytoją ar konkrečios srities specialistą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą