Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar dušo želė gali būti naudojama kaip šampūnas arba atvirkščiai?

Odeta Bartkevičiūtė

Įsivaizduokite: turėjote įtemptą dieną, vakare grįžtate namo, nueinate į vonios kambarį ir suprantate, kad jūsų dušo želė pasibaigė dar vakar. Pripažinkime: net ir patys stipriausi iš mūsų mieliau paimtų kitą buteliuką iš lentynos, nei eitų į parduotuvę.

Ir greičiausiai pirmas po ranka pasitaikęs dalykas bus šampūnas. Juk jis taip pat skirtas kūnui, tad kodėl gi ne? Tačiau yra keletas „bet”, į kuriuos turėtumėte atsižvelgti.

Šampūnas ir dušo želė

Kad suprastumėte šių produktų skirtumą, turite suprasti, iš ko jie susideda. Šampūno sudėtyje gali būti įvairių ingredientų, tačiau kiekviename jų yra paviršinio aktyvumo medžiagų – paviršinio aktyvumo medžiagų, sukuriančių putas: paprastai buteliuke jų būna nuo 10 iki 20 %.

Paprastai šampūnuose paviršinio aktyvumo medžiagos būna labiau koncentruotos ir stipresnės nei dušo želė – esmė ta, kad jie turi pašalinti daugiau dulkių ir riebalų. Tai reiškia, kad šampūnas gali pažeisti natūralų odos apsauginį barjerą, todėl ji išsausėja ir sudirgsta.

Kita vertus, dušo geliuose dažnai būna drėkinamųjų ingredientų (pvz., glicerino), kurie kompensuoja paviršinio aktyvumo medžiagų poveikį. Kyla klausimas: kodėl gi nesiprausti su šampūnu? Tačiau tai nėra taip paprasta: šampūnų pH dažnai būna žemesnis nei kūno prausiklių, o sutrikęs odos pH balansas gali sukelti dirginimą ir net pakeisti jos mikrobiomą.

Taigi, šampūnas nėra geriausias pasirinkimas jūsų odai. Tačiau gera žinia yra ta, kad vienkartinis perėjimas nuo vieno produkto prie kito vargu ar jai pakenks. Tiesiog nenaudokite šampūno vietoj gelio visą laiką, ir viskas bus gerai.

O jeigu atvirkščiai? 

Galioja ta pati taisyklė: jei staiga po ranka neturite šampūno, jį gali pakeisti gelis. Tačiau nepamirškite, kad plaukų priežiūros priemonėse yra specialių ingredientų, skatinančių plaukų augimą ir saugančių juos nuo pažeidimų, o gelis šių privalumų neturi ir gali netinkamai plaukus.

Taigi geriausia priežiūros naudoti pagal gamintojų rekomendacijas – tik taip galėsite iš jų gauti maksimalią naudą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą