Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar galima kepti alyvuogių aliejuje: gydytojų atsakymas

Sandra Alšauskienė

yra populiarus produktas, kuris maisto ruošimui naudojamas jau tūkstančius metų. Jis turi daug naudingų savybių, tačiau jį naudoti kepimui?

Anksčiau manyta, kad alyvuogių aliejus netinka kepti, nes jo dūmų yra žema. Tačiau naujausi parodė, kad tai nėra visiška tiesa.

Dūmų temperatūra – tai temperatūra, kurioje aliejus pradeda skleisti dūmus. Tai darydamas jis gamina laisvuosius radikalus, kurie gali būti kenksmingi sveikatai.

Alyvuogių aliejaus dūmų temperatūra priklauso nuo jo rūšies. Rafinuoto alyvuogių aliejaus dūmų temperatūra yra aukštesnė nei nerafinuoto alyvuogių aliejaus.

Alyvuogių aliejaus butelis

Rafinuotas alyvuogių aliejus gaminamas perdirbant nerafinuotą aliejų. Dėl to jis praranda dalį maistinių medžiagų, tačiau tampa atsparesnis karščiui. Rafinuoto alyvuogių aliejaus dūmų temperatūra yra 210-230 °C.

Nerafinuotas alyvuogių aliejus išlaiko visas naudingąsias savybes, tačiau jo dūmų temperatūra yra žemesnė. Nerafinuoto alyvuogių aliejaus dūmų temperatūra yra 160-190 °C.

Taigi galima teigti, kad alyvuogių aliejų galima naudoti kepimui, tačiau svarbu pasirinkti tinkamą aliejaus rūšį ir neviršyti jo dūmingumo temperatūros.

Į ką reikia atsižvelgti kepant su alyvuogių aliejumi

Pateikiame keletą patarimų, kurie padės kepti su alyvuogių aliejumi nepakenkiant sveikatai:

  • Naudokite rafinuotą alyvuogių aliejų. Jis turi aukštesnę dūmų temperatūrą ir yra mažiau linkęs oksiduotis.
  • Neperkaitinkite alyvuogių aliejaus. Alyvuogių aliejaus dūmų temperatūra yra 160-230 °C. Jei viršysite šią temperatūrą, aliejus pradės skleisti dūmus ir kenksmingas medžiagas.
  • Neperkepkite maisto. Geriau kepkite maistą ant mažos ugnies ir ne ilgiau kelias minutes.
  • Alyvuogių aliejų naudokite vieną kartą. Kepti ką nors keptuvėje likusiame aliejuje pavojinga sveikatai.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą