Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar galima kepti alyvuogių aliejuje: mitai ir realybė

Mindaugas Bružas

Daugelis sako, kad alyvuogių aliejaus negalima naudoti kepimui. Pateikiame visus atsakymus, kas atsitinka alyvuogių aliejui jį kaitinant.

AR GALIMA KEPTI ALYVUOGIŲ ALIEJUJE?

Galima išgirsti nuomonę, kad kepant alyvuogių praranda visas naudingas savybes. Tai visų pirma taikoma nefiltruotam šalto spaudimo alyvuogių aliejui. Tačiau yra ir tokių, kurie su tuo nesutinka.

Produktai pradeda kepti, kai paviršiaus pasiekia 140-165 laipsnių. Norėdami kepti mėsą, reikia šiek tiek pakelti temperatūrą iki 160-180. Dabar belieka išsiaiškinti, kokioje temperatūroje alyvuogių aliejaus sudėtyje esančios naudingos medžiagos sunaikinamos arba prasideda jų oksidacija.

Priminsime, kad kalbame apie „Extra Virgin” šalto spaudimo aliejų, kuris daugiausia susideda iš omega 9 mononesočiųjų riebalų rūgščių. Toks aliejus oksiduojasi aukštesnėje nei 200 laipsnių Celsijaus temperatūroje.

Kalbant apie omega 3 ir omega 6 polinesočiąsias riebalų rūgštis, jos yra mažiau atsparios aukštai temperatūrai – kaitinant iki 140-150 laipsnių Celsijaus susidaro toksinės medžiagos. Beje, tos pačios omega 6 ir omega 9 yra įtrauktos į rafinuotą saulėgrąžų aliejų.

Kalbant apie vitaminus E ir K, jie sunaikinami kaitinant virš 200 laipsnių.  A ir D (aliejuje jų nėra tiek daug) sunaikinami kaitinant virš 120 laipsnių. Polifenolių nauda sumažėja, kai aliejus įkaitinamas virš 180 laipsnių Celsijaus.

Taigi galima daryti išvadą, kad kepant vidutinėje temperatūroje visos alyvuogių aliejaus sudėties naudingos medžiagos išsaugomos beveik visiškai. Todėl „Extra Virgin“ alyvuogių aliejų galima saugiai naudoti kepimui.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą