Ar galima vairuoti automobilį su įjungtu indikatoriumi „Check Engine“?

Adomas Račkauskas

Jei „Check Engine” lemputė mirksi, tai reiškia rimtesnę problemą, o ne kokią nors nedidelę bėdą. Tačiau ar įsižiebus šiai lemputei saugu toliau važiuoti, o gal reikėtų iš karto kviesti vilkiką?

Ką daryti jeigu įsižiebė „Check Engine“?

Mirksinti kontrolinė variklio lemputė („Check Engine“) paprastai rodo problemas, kurios gali būti susijusios su gyvybiškai svarbiomis automobilio dalimis, pavyzdžiui, degalų tiekimo sistema, variklio vidinėmis dalimis arba katalizatoriumi. Tokios problemos gali sukelti rimtų pasekmių, įskaitant galios praradimą, variklio perkaitimą ar net gaisrą.

Užsidegus kontrolinei variklio lemputei, vairuotojams patariama nedelsiant sustoti saugioje vietoje ir išjungti variklį. Toliau važiuojant ir nenustačius problemos priežasties, gali dar labiau pablogėti būklė ir brangiai kainuoti remontas.

Norėdami nustatyti mirksinčios kontrolinės variklio lemputės priežastį, vairuotojai gali išsikviesti automechaniką arba naudoti OBD2 skaitytuvą. Šis įrankis leidžia nuskaityti klaidų kodus iš transporto priemonėje įmontuoto kompiuterio ir nustatyti, kokia yra problema. Nustatę priežastį, vairuotojai gali imtis atitinkamų taisomųjų veiksmų arba apsilankyti autoservise.

OBD jungtis automobilyje

Verta žinoti

Kas yra OBD jungtis?

Beveik kiekvienas automobilių entuziastas yra girdėjęs apie OBD jungtį, per kurią galima patikrinti automobilio sistemų veikimą, atnaujinti variklio valdymo blokų, automatinės pavarų dėžės programinę įrangą, iššifruoti esamas klaidas ir t. t.

OBD paprastai prisimenama, kai prietaisų skydelyje pasirodo užrašas „”, nurodantis variklio gedimus.

OBD – tai universali aparatinės įrangos sąsaja, leidžianti atlikti kompiuterinę diagnostiką. OBD diagnostinė jungtis yra netoli vairo (ne didesniu 18 cm atstumu).

OBD jungtis šiuo metu yra visuose šiuolaikiniuose automobiliuose, kuriuose įrengta savidiagnostikos sistema. Tai leidžia diagnozuoti pagrindinius parametrus net nenaudojant specializuotos pardavėjo įrangos.

Užtenka turėti specialų skaitytuvą, kuris per skaitmeninę jungtį klausinėja automobilio elektroninio valdymo bloko (ECU) ir realiuoju laiku gauna informaciją apie sistemų ir jutiklių būklę.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius ir specialistas darbo bei verslo srityse. Taip pat domiuosi namų statyba ir nekilnojamuoju turtu. Susisiekti galite el. paštu: adomas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą