Avokadai išpopuliarėjo kaip supermaistas dėl savo įspūdingo maistingumo ir galimo poveikio sveikatai. Panagrinėkime avokadų įtraukimo į kasdienę mitybą privalumus ir trūkumus. Sužinokite, kaip šis produktas gali teigiamai paveikti sveikatą, taip pat apsvarstykite aspektus, dėl kurių gali tekti būti atsargiems.
Privalumai
Turtinga maistinė sudėtis
Avokaduose yra daug svarbiausių vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, vitaminų K, E, C, B-6, folio rūgšties, kalio ir magnio. Šios maistinės medžiagos atlieka svarbų vaidmenį palaikant įvairias organizmo funkcijas, tokias kaip kaulų sveikata, imuninės sistemos stiprinimas ir širdies veiklos reguliavimas.
Sveiki riebalai
Avokadai yra puikus mononesočiųjų riebalų, kurie skatina širdies sveikatą, nes mažina blogojo cholesterolio kiekį, šaltinis. Be to, šie sveikieji riebalai padeda įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus, esančius avokaduose.
Maistinių skaidulų kiekis
Avokaduose gausu maistinių skaidulų, kurios gerina virškinimą, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir, skatindamos sotumą, padeda kontroliuoti svorį.
Trūkumai
Kalorijų suvartojimas ir svorio kontrolė
Avokaduose dėl juose esančių sveikų riebalų yra palyginti daug kalorijų. Todėl per didelis avokadų vartojimas neatsižvelgiant į bendrą energijos balansą gali prisidėti prie svorio augimo.
Alerginės reakcijos
Nors ir retai, žmonėms, alergiškiems lateksui ar jautriems lateksui, gali pasireikšti alerginės reakcijos į avokadus, įskaitant tokius simptomus kaip patinimas, niežulys ar apsunkintas kvėpavimas. Lateksui alergiškiems žmonėms rekomenduojama kreiptis į gydytoją.
Jautrumas
Žmonės, sergantys dirgliosios žarnos sindromu arba jautrūs fermentuojamiems oligo-, di-, monosacharidams ir polioliams (FODMAP), valgydami avokadus gali patirti virškinimo diskomfortą. Avokaduose yra didelis kiekis poliolių, pavyzdžiui, sorbitolio, kuris gali sukelti tokius simptomus kaip pilvo pūtimas ir dujos.