Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar kiekviena įmonė teršia aplinką ir kodėl medienos apdirbimo įmonei rūpi gamta?

Pranešimas žiniasklaidai

Kiekvieną šeštadienį per „Lietuvos ryto“ televiziją transliuojama laida „Švarūs – švari Lietuva“ pritraukia žiūrovus prie ekrano, pristatydama tvarumo bei ekologijos idėjas, kurias skatina įgyvendinti Lietuvos miestai, juose įsikūrusios įmonės ir aktyvūs gyventojai. Šią savaitę laidos komanda aiškinosi, ar tikrai kiekviena įmonė teršia aplinką ir veikia tvari medienos perdirbimo įmonė?

Pirmoje laidos dalyje – intriguojantis susitikimas su DNV įmone. Tai tarptautinė organizacija, padedanti užtikrinti efektyvų įmonių darbą, bei vykdanti įvairius testavimus ir atitikties vertinimus. Lietuvoje ši įmonė sėkmingai veikia jau virš 20 metų.

„Mes gyvename sudėtingame ir pasirinkimų kupiname pasaulyje. Todėl dažnai žmonėms ir organizacijoms trūksta patikimos informacijos bei žinių apie verslo partnerius. Mūsų užduotis yra padėti organizacijoms stiprinti tą pasitikėjimą vietiniame ir tarptautiniame lygmenyje“, – apie įmonės veiklą pasakojo „DNV Lithuania“ vadovas Audrius Šileika.

Švarūs miestai 1 01

Viena iš DNV sričių – pagalba organizacijoms, diegiant aplinkosaugos vadybos standartus. Pasak pašnekovo, ne visada tarša yra toje vietoje, kurioje įmonė yra registruota. Pavyzdžiui, logistikos įmonės, kelionių organizatoriai realią fizinę veiklą vykdo kitoje vietoje ir ten daro įtaką aplinkai.

tai, kad pandemijos metu ir pačiai „DNV Lithuania“ įmonei teko prisitaikyti prie naujų sąlygų. Dalį auditų ir patikrinimų ji pradėjo vykdyti nuotoliniu būdu, o tai padeda sutaupyti kelionės išlaidas, kurą ir anglies dvideginio emisijas.

„Aplinkosauga yra sritis, kuri liečia kiekvieną organizaciją. Nepaisant to, kad įmonei iš pirmo žvilgsnio atrodo, jog ji nieko neteršia, ilgalaikė patirtis parodė, kad kiekvienas iš mūsų daro kartais net labai rimą poveikį aplinkai. Jeigu tai nematoma dabar, galbūt bus matoma ateityje“, – pasakojo A. Šileika.

Gauti sertifikatai padeda įmonėms ne tik pritraukti naujų investuotojų, klientų ir pagerina įmonės įvaizdį, bet ir suteikia žinių bei patirties. Sertifikavimo procesas skatina nuolatinį organizacijos tobulėjimą, atsižvelgiant į besikeičiančius standartus. „DNV Lithuania“ užtikrina, kad įmonės būtų budrios ir gebėtų teigiamai veikti aplinką bei žmones.

Antroje laidos dalyje – pagarba gamtai medienos apdirbimo įmonėje

Antrąjį laidos reportažą pristatė licencijuota pakuočių atliekų tvarkymo organizacija „Gamtos ateitis“, koordinuojanti Lietuvos gamintojų ir importuotojų pakuočių atliekų tvarkymą. Žiūrovai turėjo unikalią galimybę pamatyti, kaip veikia medienos perdirbimo įmonė „Kirvilė“, įsikūrusi Kazlų Rūdoje.

Visa į įmonę atvykstanti mediena yra kruopščiai apdorojama: išpjaunama, rūšiuojama pagal kokybę ir transformuojama į skirtingus produktus. Aukščiausios kokybės mediena panaudojama vidaus apdailos elementams gaminti, vidutinės kokybės mediena paverčiama klijuotais medžio skydais, o likusi mediena naudojama statybinėms detalėms, tokioms kaip tašeliai.

Visos pjuvenos ir dulkės yra perdirbamos į medžio briketus, kurie naudojami šildymui. Nuo medienos nuskutama žievė taip pat naudojama – ji susmulkinama ir paverčiama mulčiu, kurį žmonės gali naudoti savo žemių tręšimui. Laidoje pamatysite, kaip atrodo visas medienos apdirbimo procesas.

Įmonėje menkaverčiai medienos produktai yra skrupulingai išrūšiuojami ir skaidomi į smulkesnes dalis, siekiant maksimaliai juos išnaudoti. Netgi mediena su defektais atsiduria tinkamose vietose: ji efektyviai naudojama statybos sektoriuje, kur estetika nėra pagrindinis kriterijus.

Kazlų Rūdoje įsikūrusi įmonė aktyviai prisideda prie vietos bendruomenės gyvenimo. Ji ne tik remia renginius ir šventes, bet ir investuoja į laisvalaikio pramogų infrastruktūrą. „Krivilė“ prisidėjo prie diskogolfo aikštyno įrengimo, medinių takų statybos Kazlų Rūdos paplūdimyje, tokiu būdu gerindama vietos gyventojų laisvalaikio kokybę.

Švarūs miestai 2 02

Nuo pat įkūrimo, įmonė akcentavo tvarumą, nuolat diegdama naujus ekologiškus sprendimus. Direktorius Vidas Mėliniauskas pabrėžia, kad kiekvienas darbuotojas puoselėja pagarbą medžiui, o investicijos į tvarią veiklą sulaukia didelio palaikymo. Pasak jo, suvokia, kad mažindami taršą, jie kuria švaresnę savo miesto ateitį.

„Šiuo metu įmonei projektuojama hibridinė elektrinė, kuri gamins saulės ir vėjo energiją. Taip pat planuojame pakeisti visus įmonės automobilius į elektrinius ir kai tai padarysime, galėsime sakyti, kad gyvename harmonijoje su gamta, žmonėmis ir visuomene“, – ateities palanais dalinosi V. Mėliniauskas.

sugrįžta į jūsų ekranus. „Švarūs miestai – švari Lietuva“ laidos šeštadieniais 10:30 val. ryto, per „Lietuvos ryto“ televiziją!

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Rašyti komentarą