Ar per daug miegate? Ekspertai įvardijo paprastą būdą, kaip tai patikrinti

Sandra Alšauskienė

Tikriausiai esate girdėję, kad yra labai svarbus jūsų sveikatai. gali sukelti daugybę problemų, pavyzdžiui, stresą ir susilpnėjusią imuninę sistemą. Per daug miego taip pat nėra gerai.

Žinoma, niekas nesiginčija, kad žmonėms reikia miego. Jis labai svarbus tiek fizinei, tiek psichinei sveikatai ir bendrai gyvenimo kokybei. Tačiau jei miegate per daug, tai taip pat gali kelti susirūpinimą. Medicinos mokslų daktaras Danielis Baronas aiškina apie per didelio miego keliamus pavojus.

Kas yra per ilgas miegas?

Ekspertai sutaria, kad miegas gali būti laikomas pertekliniu, jei jis trunka ilgiau nei 9 valandas per parą. Žinoma, nieko baisaus, jei taip nutinka retkarčiais, kai ilsitės po įtemptos savaitės, tačiau jei tai tampa įpročiu, pagalvoti apie šio reiškinio priežastis.

Paprastai per ilgas miegas rodo miego sutrikimą arba kokią nors kitą sveikatos būklę, todėl per ilgas miegas yra labiau didesnės problemos simptomas nei diagnozė.

Kas lemia per ilgą miegą?

Ekspertai paprastai kaip pagrindines per didelio miego priežastis nurodo vaistų poveikį arba medicininį ar neurologinį sutrikimą.

Pernelyg ilgas miegas gali atsirasti dėl šių būklių:

  • Nutukimas;
  • Cukrinis diabetas;
  • Lėtinis skausmas;
  • Miego sutrikimai;
  • arba nerimas.

Kiek valandų reikėtų miegoti per parą

Kodėl per ilgas miegas yra žalingas?

Vieno tyrimo metu nustatyta, kad miegojimas daugiau nei 8 valandas per parą (įskaitant snaudimą) yra susijęs su didesne širdies ligų rizika. Per ilgas miegas iš tikrųjų yra gana dažnas reiškinys – jis būdingas maždaug 8 % žmonių.

Tačiau taip pat reikia nepamiršti, kad kai kuriems žmonėms miego reikia daugiau nei kitiems – maždaug 2 % pasaulio gyventojų yra sunkiai miegantys , t. y. jiems kiekvieną naktį reikia miegoti nuo 10 iki 12 valandų. Šiems žmonėms pernelyg ilgas miegas yra normalu.

Tačiau kitais atvejais per ilgas miegas gali sukelti:

  • Padidėjusį nuovargį;
  • Sumažėjusią imuninės sistemos funkciją;
  • Padidėja lėtinių ligų rizika.

Taigi jei įtariate, kad miegate per daug, pabandykite kasdien (taip pat ir savaitgaliais) atsibusti tuo pačiu laiku. Be to, stenkitės nenaudoti žadintuvo mygtuko „snausti”.

Kitas svarbus patarimas – dienos metu gauti kuo daugiau natūralios šviesos ir vengti jos, kai ruošiatės eiti miegoti. Tačiau jei net ir po šių pakeitimų vis tiek nepavyksta išvengti pernelyg ilgo miego, pamėginkite apsilankyti pas gydytoją, kuris padės nustatyti pagrindinę problemą.

 

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama kaip diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į gydytoją ar specialistą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Share This Article
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Leave a comment