Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar šią žiemą Europoje gali būti daugiau sniego? Kaip El Nino gali paveikti mūsų klimatą Europoje?

Mindaugas Bružas

Dar liepos mėnesį Pasaulinė meteorologijos organizacija (WMO) oficialiai patvirtino El Nino orų reiškinio sugrįžimą. Ekspertai teigė, kad, be visuotinio atšilimo, kurį lemia žmogaus sukeltas anglies dioksido išmetimas, tai yra „dvigubas smūgis” ekstremaliems orams ir rekordinėms temperatūroms.

Dabar Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) pareiškė, kad yra 95 proc. tikimybė, jog vidutinio stiprumo arba stiprus El Ninjo sezonas tęsis iki m. vasario mėn. Manoma, kad didžiausius šio orų reiškinio padarinius pamatysime tik kitais metais.

Ar El Nino turės įtakos orams šią žiemą?

Žinoma tiek, kad El Ninjo trunka 9-12 mėnesių, bet gali tęstis ne vienerius metus, o aukščiausią tašką pasiekia lapkričio-sausio mėnesiais. iš tikrųjų nežino, kodėl taip yra, ir dar daug ką turime sužinoti apie šiuos orų modelius.

Tikimasi, kad dabartinis reiškinys tęsis iki 2024 m., o ekspertai prognozuoja, kad ateinančiais mėnesiais jis stiprės ir baigsis kitų metų .

Tačiau dėl sudėtingos pasaulio orų sistemų dėlionės sunku prognozuoti, El Ninjo paveiks Europos orus artėjančią žiemą.

Paprastai El Ninjo metais žiemos pradžia (lapkričio-gruodžio mėn.) dažniausiai būna švelniai drėgna, o žiemos pabaiga (sausio-kovo mėn.) – šaltesnė ir sausesnė. Nepamirškime, kad mūsų yra kupinas netikėtumų. Niekada negauname to, ko tikėjomės, o El Ninjo yra tik vienas iš daugelio Europos orų modeliams darančių įtaką veiksnių.

 

Kas gali nutikti 2024 metais?

El Ninjo pasireiškimo poveikis paprastai atsilieka keliais mėnesiais. Yra įdomių vėluojančių padarinių, pavyzdžiui, Indonezijoje, kur po didelio El Nino tikimasi stiprių vasaros musoninių liūčių ir potvynių. Be to, yra didesnė tikimybė, kad kitais metais oro temperatūra bus dar karštesnė, nei šiais metais.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą