Ar šunys kada nors gėdijasi? Pasirodo, daugelis augintinių savininkų galvoja neteisingai

Mindaugas Bružas

Daugelis žmonių mano, kad šunys dažnai jaučia gėdą. Ar šunims nors būna gėda? Daugelis augintinių savininkų galvoja neteisingai. Tačiau kokią kitą išvadą galite padaryti, jei pažvelgsite į savo augintinio liūdnas akis ir nuleistą uodegą? Atrodytų, kad tokioje situacijoje jaučia gėdą: jis stengiasi nukreipti žvilgsnį.

Iš tikrųjų apie jokį gėdos jausmą negali būti nė kalbos. Toks augintinio elgesys yra ne kas kita, gynybinė reakcija.

Kodėl šunys nejaučia gėdos?

Faktas tas, kad turi savo gėrio ir blogio, taip pat teisingų ir neteisingų veiksmų sąvokas. Tokios augintinio sąvokos beveik niekada nesutampa su žmogaus išvadomis.

Todėl mažai tikėtina, kad šuo jausis sugėdintas dėl netvarkos bute. Tačiau šuo iš karto supras, kad šeimininkas pyksta dėl sudaužytų ar suplėšytų daiktų.

Tokioje situacijoje padarys „liūdnas” akis ir pradės vizginti uodegą, kad parodytų žmogui: „Neliesk manęs, nes esu bejėgis.”

Todėl beprasmiška bandyti šunį sugėdinti. Tačiau šunį būtina dresuoti: tada jis supras, kokie veiksmai leidžiami, o kokie ne.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą