Ar tiesa, kad katės visada nusileidžia ant letenų: mokslinis pagrindimas

garsėja gebėjimu nusileisti ant kojų nukritus iš bet kokio aukščio. Tačiau tai yra paplitęs , kuris ne visada pasitvirtina.

Katės turi refleksą, kuris leidžia joms greitai sugrąžinti kūną į taisyklingą padėtį, kai jos nukrenta. Šį refleksą suaktyvina vestibulinė sistema, atsakinga už pusiausvyros pojūtį, rašo Hepper.com.

leidžiasi ant kojų

Be to, katės turi lankstų stuburą ir neturi raktikaulių, todėl gali greitai pasukti kūną.

Tačiau kai katė pasiekia galutinį kritimo greitį, ji negali pasinaudoti tiesinimosi refleksu ir nusileisti ant kojų. Vietoj to ji greičiausiai nusileis ant pilvo.

rodo, kad kritimas iš antro – šešto aukšto sukelia didžiausią kačių traumų skaičių. Taip yra dėl to, kad katės nusileidžia ant kojų, bet tuo pat metu nusileidžia dideliu greičiu.

O kritimai iš aukščiau jau yra susiję su rimtesnėmis traumomis, įskaitant kaulų lūžius ir krūtinės ląstos sužalojimus.

Taigi, nors nukritusios iš didelio aukščio katės gali nusileisti ant kojų, tai ne visada yra saugu. Jei jūsų katė gyvena daugiaaukščiame pastate, svarbu imtis priemonių, kad išvengtumėte katės traumų.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Išeiti iš AMP versijos