Ar plauti mėsą prieš gaminant maistą, ar ne – klausimas, kuris kelia ginčų. Daugelis mieliau plauna mėsą prieš ją ruošdami tolesniam apdorojimui, o virtuvės šefai to nedaro, manydami, kad tai laiko švaistymas.
Profesionalūs virėjai savo darbe vadovaujasi keliais pagrindiniais principais
Pirma, įprastai plaunant mėsą negalima visiškai pašalinti mikroorganizmų. Mėsą nuo bakterijų ir kitų mikroorganizmų veiksmingai išvalyti gali tik specialios dezinfekavimo priemonės.
Antra, didžioji dalis mėsos tiekiama specialiose pakuotėse, dujinėje arba vakuuminėje aplinkoje, kurioje bakterijų beveik nėra.
Be to, daugelis mėsoje esančių bakterijų sunaikinamos marinavimo metu, ypač jei marinatas yra rūgštus arba sūrus. Todėl mėsą termiškai apdorojant, pavyzdžiui, verdant, kepant ar kepant, ji tampa saugi vartoti.
Taip pat turėtume atsižvelgti į vandens, kuriuo plauname mėsą, kokybę.
Vienintelė išimtis – žvėriena, kurią rekomenduojama mirkyti vandenyje. Kitais atvejais laikoma, kad plauti mėsos nereikia.