Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar žinote, kodėl „F1” nėra moterų piločių: paprastas klausimas ir neakivaizdus atsakymas

Mindaugas Bružas

Pasirodo, FIA taisyklėse nėra aiškaus draudimo moterims dalyvauti „Formulės-1” lenktynėse. Formaliai FIA nedraudžia vyrams varžytis su varžovėmis moterimis.

Automobilių varžybų praktika rodo, kad fiziologija taip pat nėra kliūtis – iki tam tikros ribos. Pavyzdžiui, vaikų kartingo varžybose mergaitės rodo ne prastesnius rezultatus nei berniukai. Paskui iš kartingų jie pereina į tikrus suaugusiųjų automobilius – ir kuo aukštesnis varžybų rangas, tuo mažiau tarp dalyvių lieka moterų.

Formulė 1 lenktynės

Kodėl moterys nedalyvauja F1 lenktynėse?

Yra dvi priežastys.

Didelio skaičiaus dėsnis

Remiantis statistiniais duomenimis, į automobilių sportą ateina viena mergina iš 50 vyrų.

Net ir vyrams tikimybė tapti „Formulės-1” lenktynininkais yra menka. Tik 20 geriausiųjų turi vietą starte. Atsižvelgiant į tai, kiek apskritai yra mažai moterų vairuotojų, joms daug sunkiau įveikti atrankos procesą.

Fizinis barjeras

Paprastai vairuotojai į „Formulę-1” patenka per žemesnės klasės lenktynes, pavyzdžiui, „Formulę-2” ir „Formulę-3”. O šiuose divizionuose pagal taisykles bolidai neturi vairo stiprintuvo, todėl moterims sunkiau valdyti automobilius. Formulėje 1 vairo stiprintuvą leidžiama naudoti, tačiau įveikti tarpinį etapą – didelis klausimas.

Istorijoje yra net keliolika atvejų, kai moterims vairuotojoms pavyko patekti į kvalifikacines lenktynes ir net dalyvauti „Grand Prix” lenktynėse. Sėkmingiausia iš jų buvo Lella Lombardi, kuri 1975 m. Ispanijos Grand Prix lenktynėse užėmė 6 vietą.

Šiuo metu FIA stengiasi skatinti moterų dalyvavimą automobilių sporte, todėl gali būti, kad jau netrukus F1 lenktynėse išvysime daugiau moterų.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą