Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Artėja žieminių padangų sezonas. Kada keisti padangas 2023 metais?

Mindaugas Bružas

Jau visai netrukus keisime vasarines padangas į žiemines. Primename, kad pagal kelių eismo taisykles (toliau – KET), turi būti keičiamos 2 kartus per metus: prieš žiemos ir vasaros sezonus. Pasirodo, kiekviena gumos rūšis turi savo ypatybes. Jei vasarą važiuosite su žieminėmis padangomis ir atvirkščiai – žiemą su vasarinėmis padangomis, tai bus nesaugu, nepatogu, nepraktiška ir galite sukelti avarinę situaciją.

Kada keisti padangas 2023 m. rudenį?

Padangų keitimo data Žiemos sezonui

Vasarinės padangos keičiamos į žiemines kiekvienais metais iki lapkričio 10 d.

Žieminių padangų sezonas trunka nuo lapkričio 10 d. iki kovo 31 d.

Mažiausias leistinas žieminių padangų protektoriaus gylis

  • Lengviesiems automobiliams (B kategorija) yra 3,0 mm;
  • Autobusams (M2 klasė) yra 3,0 mm, (M3 klasė) yra 2,0 mm;
  • Krovininiams automobiliams (N1 klasė) yra 3,0 mm;
  • Sunkvežimiams (N2 ir N3 klasė) yra 1,0 mm.
Žieminių ir vasarinių padangų palyginimas (kairėje vasarinės, dešinėje žieminės padangos)
Žieminių ir vasarinių padangų palyginimas (kairėje vasarinės, dešinėje žieminės padangos)

Kas nutiks, jei laiku nepakeisite padangų?

Ne visi vairuotojai vadovaujasi taisyklėmis. Tai gali kelti problemų, nes padangos skirtos skirtingiems eksploatacijos režimams. Pagrindinė jų užduotis – užtikrinti saugų vairavimą skirtingomis oro sąlygomis. Išimtis taikoma tik MS (universalioms) padangoms su snaigės ženkliuku, nes jas galima naudoti ir žiemą, ir vasarą.

Žieminės padangos išlaiko savo elastingumą ir traukos savybes esant žemai temperatūrai. Šaltyje jos nesukietėja, išlieka minkštos. Vasarinės skiriasi savo sudėtimi, jos gali atlaikyti aukštą temperatūrą – iki +50-60 laipsnių Celsijaus. Tuo pat metu žiemą sukietėja, ir jos eksploatacinės savybės labai pablogėja. Dėl to padidėja slydimo tikimybė net ant sauso asfalto.

Tai ne vienintelė priežastis, dėl kurios reikėtų prisiminti, kada reikia keisti padangas. Vasarinių padangų protektoriaus raštas nepritaikytas važiuoti ant ledo ir sniego. tampa nevaldomas, beveik nereaguoja į vairo pasukimą, ilgėja stabdymo kelias.

 

Rekomendacijos

  • Negalima važiuoti plikomis padangomis, nes už tai galite būti nubausti pinigine ir automobilis gali netekti techninės apžiūros.
  • Dėl padangų montavimo patogiau susitarti iš anksto, nes atėjus šaltam ar šiltam orui susidarys ilga eilė.

 

Baudos už padangas, kurios neatitinka nustatytų techninių ar naudojimo reikalavimų

Bauda už automobilio vairavimą kelyje, kurio padangos neatitinka nustatytų techninių ar padangų naudojimo reikalavimų siekia nuo 50 iki 100 eurų (415 str. 2 d.). Jeigu automobilio arba jo priekabos protektoriaus rašto gylis mažesnis, nei nustatyta techniniuose reikalavimuose arba nuo lapkričio 11 d. iki kovo 31 d. automobilyje, kurio bendroji masė ne didesnė 3,5 t, ir (arba) jo priekaba (jei priekaboje įrengti stabdžiai) eksploatuojama su padangomis, kurios neskirtos važiuoti žiemą – privalomoji techninė apžiūra tokiai transporto priemonei gali būti panaikinta.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą