Artimiausiu metu Žemę pasieks galingas Saulės vainiko masės išmetimas

Mindaugas Bružas
Saulė fotografuota gegužės 10 d. / SpaceWeatherLive nuotrauka

Šeštadienis mūsų planetai turėtų būti nerami diena, nes gegužės 11 d. laukiama geomagnetinės audros, kuri kils dėl kelių Saulėje įvykusių vainikinės masės išsiveržimų. Šie sprogimai prasidėjo gegužės 7 d. ir truko iki gegužės 9 d. Tikimasi, kad visi šie išsiveržimai susijungs į vieną nenutrūkstamą geomagnetinį srautą ir prie planetos pradės artėti maždaug gegužės 10 d. pabaigoje.

Kelias pastarąsias savaites buvo ypač aktyvi, žybsniai joje vyko daug dažniau nei įprastai ir retai nukrisdavo žemiau M klasės. Pastaruoju metu matėme kelis labai galingus X klasės žybsnius – galingiausius sprogimus, kokius tik gali sukelti mūsų žvaigždė.

Ko galima tikėtis?

Paprastai vainikinės masės išmetimai nuo iki planetos nukeliauja per 1-5 dienas, priklausomai nuo jų galingumo ir atitinkamai greičio. Nors mūsų technologijos negali labai tiksliai prognozuoti tokių įvykių, analizė rodo, kad turėtume tikėtis G4 sutrikimo (didžiausias galimas – G5).

Sprendžiant iš to, kad visoje planetoje esantys magnetometrai jau pradėjo pamažu reaguoti į Žemės magnetinio lauko pokyčius, galima manyti, kad geomagnetinė audra jau prasidėjo.

Štai vienas iš M klasės žybsnių, gegužės 7 d. įvykęs 3664 Saulės dėmių grupėje ir nukreiptas į Žemę:

gali turėti tam tikrų pasekmių:

  • Smarkios magnetinės audros gali sukelti elektros tinklų gedimus, taip pat pažeisti transformatorius ir kitus komponentus. Tačiau taip nutinka gana retai ir nedideliu mastu. Taip yra todėl, kad dalelių srautai sukuria pernelyg dideles elektros sroves.
  • Magnetinės audros gali neigiamai paveikti palydovų darbą, todėl gali sutrikti telekomunikacijų, navigacijos ir kitų sistemų darbas.
  • Poveikis žmonėms: kai kurie teigia, kad magnetinės audros gali turėti neigiamą poveikį sveikatai. Jų teigimu, tai pasireiškia galvos skausmais, svaigimu, nuovargiu, miego sutrikimais ir lėtinių ligų paūmėjimu.

Deja, kol kas sunku pasakyti, kiek ilgai tęsis magnetinė audra.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Share This Article
Follow:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Leave a comment