Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Astronomai užfiksavo galingiausią dabartinio Saulės ciklo žybsnį

Mindaugas Bružas

Antradienį, gegužės 14 d. užfiksavo žybsnį, kuris pateko tarp dvidešimties galingiausių per visą stebėjimų istoriją ir tapo stipriausiu per dabartinį Saulės ciklą. Apie tai praneša „Science Alert”.

Saulės dėmė AR 3664 išspinduliavo galingą X8,7 blyksnį, po kurio kitą dieną, gegužės 15 d., sekė šiek tiek silpnesnis X3,4 blyksnis.

Kas yra X klasės žybsniai?

X klasės žybsniai yra patys galingiausi, kokius tik gali sukelti mūsų . Pasak mokslininkų, šie žybsniai įvyksta tolimojoje Saulės pusėje, nematomoje iš Žemės, todėl sumažėja Saulės audros tikimybė.

Tačiau gegužės 15 d. Saulės dėmių sritis iškart už limbo, priešingoje Saulės pusėje, kuri netrukus turėtų būti nukreipta į mus, taip pat skleidė X2,9 klasės žybsnį. Tai reiškia, kad artimiausiomis dienomis Žemėje gali kilti Saulės audrų.

Saulės maksimumas

Toks Saulės aktyvumo padidėjimas gali reikšti, kad pasiektas Saulės maksimumas – 11 metų Saulės aktyvumo ciklo viršūnė, kai stebimas didžiausias Saulės dėmių, žybsnių ir vainikinės masės išmetimų skaičius.

Šis Saulės ciklas buvo daug aktyvesnis, nei iš pradžių prognozuota, o tai puiki žinia Saulės ir aušros tyrėjams. Taip gauname daugiau duomenų, padedančių suprasti Saulės ciklų elgseną, o tai savo ruožtu padės tiksliau prognozuoti Saulės maksimumų ir minimumų laiką, taip pat būsimų Saulės ciklų stiprumą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

TEMOS:
Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą