Elektrinis grilis gali būti puikus pagalbininkas namų virtuvėje ir atlikti daugelį kasdienių užduočių, įskaitant maisto atšildymą ir net kepimą. Be to, jis gali pakeisti visą prietaisų ir įrankių arsenalą kepsniams kepti ir daugeliu atvejų gerokai sutrumpinti laiką bei sumažinti pastangas, kurių reikia geresniems rezultatams pasiekti.
Kokia kepsninė geriausiai tinka kepsniams?
Gera žinia ta, kad yra grilių, specialiai “pritaikytų” darbui su mėsa. Pavyzdžiui, visi išmanieji “Tefal Optigrill” serijos modeliai gali nustatyti kepsnių storį, reguliuoti kepimo laiką pagal jūsų pageidavimus (specialus parengties indikatorius minutėmis rodys, kiek kepsniai paruduoja) ir net padidinti plutelės ryškumą. Techniniu požiūriu – tai paprasčiausias būdas iki šiol apsieiti be keptuvės, orkaitės ir bet kokių kitų prietaisų, be to, tokie prietaisai gali susidoroti net su labai plonais kepsniais nuo 1 cm. Prekybos centruose jie dažnai parduodami vakuumuoti – su gana padorios kokybės mėsa, nedidelio storio gali prireikti tam tikrų tradicinio kepimo būdo virėjo įgūdžių. Šiame etape galite tiesiog pasitikėti elektronika: per pirmuosius porą bandymų greičiausiai rasite jums sėkmingiausią kepimo variantą, o visas kepsnių kepimo ciklas užtruks ne ilgiau kaip 10-15 minučių.
Klasikiniams uždariems modeliams su pagrindiniu kepimo tipų rinkiniu tikslinga įsigyti papildomą zondą, kad būtų galima reguliuoti kepimo laiką vidutiniškai iškepusiam kepsniui ir kitoms tarpinėms kepimo parinktims, jei jūsų netenkina automatiniai režimai ir norite pasiekti “teisingą” vidurį.
Atviru ir uždaru režimu veikiančias kombinuotąsias kepsnines galima naudoti kūrybiškiau: po greito kepimo ant grotelių kepsnius galima “pabaigti” ant nukreiptos viršutinės plokštės šilumos, perkeliant juos į specialų padėklą ir pridedant aliejaus bei aromatinių žolelių skoniui pagerinti.
Beveik kiekvienam modeliui galite rasti geriausią arba efektyviausią metodą, atitinkantį jūsų poreikius. Štai kaip paruošti mėsą ir kokius būdus galite naudoti, kad ji būtų idealios būklės.
Nuo ko pradėti kepant ant elektrinio grilio
Kaip visada – nuo mėsos paruošimo. Jei turite visą jautienos gabalą, supjaustykite jį 2-2,5 cm storio kepsniais. Jei paruošti keli kepsniai – sujungkite 2 (daugiausia 3) vienodo storio kepsnius, kad kiekvienos partijos kepimo laikas būtų vienodas.
Likus 30-40 minučių iki kepimo mėsą išimkite iš šaldytuvo. Padėkite ant pjaustymo lentos ir uždenkite maistine plėvele. Kambario temperatūros mėsa apskrus greičiau ir tolygiau.
Likus 10-15 minučių iki kepimo kepsnius pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Naudokite rupią druską, ji veikia kaip sūrymas: pirmiausia ištraukia drėgmę iš mėsos skaidulų, tada joje ištirpsta ir vėl įsigeria į kepsnį, suskaidydama baltymus ir padarydama mėsos tekstūrą minkštesnę.
Paruoškite sviesto kubelių (apie 10 g vienam kepsniui), kelias skilteles česnako ir čiobrelių ar kitų aromatinių žolelių šakelių pagal skonį, taip pat kelis maistinės folijos lakštus ir kepimo termometrą su ilgu adatiniu zondu (jis gali būti naudingas kai kuriems kepimo būdams).
Gražios plutos metodas
Jei jūsų tikslas – tobula plutelė, geriausias variantas tam yra grilis su papildomu kepimo skardos priedu. Naudodami šį modelį galite visiškai atkartoti “išankstinio kepimo” ir “atvirkštinio kepimo” metodus, kurie leidžia kepti mėsą padedant orkaitei – arba šiuo atveju be jos.
Pasirinkus pirmąją parinktį, kepsnius galima 2 min. apkepti naudojant funkciją “Supercut”, kaip keptuvėje, bet be riebalų purslų ir degėsių, ir iškart perkelti į lėkštę. Tada leiskite kepsniams 5-7 minutes šiek tiek atvėsti (tuo metu ant kiekvieno kepsnio uždėkite po gabalėlį sviesto, česnako skiltelę, lengvai sutraiškytą plokščiąja peilio puse, ir čiobrelio šakelę) ir pakeiskite apatinę plokštę kepimo skardą. Įkaitinkite kepsninę iki 180 laipsnių, sudėkite kepsnius į skardą ir kepkite 5-7 minutes, priklausomai nuo pageidaujamo kepsnių įrūgimo (5-6 minutes, jei kepsniai vidutiniškai riebūs arba vidutiniškai riebūs, 7 minutes ar daugiau, jei kepsniai bus vidutiniškai arba visiškai iškepę), tada išimkite mėsą, kiekvieną kepsnį suvyniokite į foliją ir prieš patiekdami palikite 7-9 minutes pailsėti.
Beveik visus tuos pačius veiksmus, tik atvirkštine tvarka, galima naudoti “atvirkštiniam kepimui” pagal amerikiečių virėjo Jameso Kenji Lopezo-Altos metodą – tai šiek tiek ilgesnis, bet labai įdomus procesas, savo esme grubus, bet gana veiksmingas sous-vide technikos analogas. Šiam procesui kepsniai pirmiausia 20-40 minučių turi būti laikomi iki 130° įkaitintoje kepsninėje su sviestu, žolelėmis ir česnakais – nuo kepimo laiko priklauso mėsos iškepimo laipsnis. Tada į kepsnio vidurį įkištu zondu nustatomas norimas kepsnio iškepimo laipsnis ir vadovaujamasi šiais apytiksliais parametrais: 41° – lengvas kepsnys, 46° – vidutiniškai iškepęs, 52° – vidutiniškai iškepęs ir 57° – visiškai iškepęs. Kai mėsa pasieks norimą temperatūrą, išimkite padėklą su kepsniais ir pakeiskite jį lėkšte, tada vėl įkaitinkite kepsninę ir greitai kepkite kepsnius ant grotelių tas pačias dvi minutes, naudodami intensyvaus kepimo funkciją, kol paruduos. Iškeptus suvyniokite į foliją ir palikite 5-7 minutes.
4-3-2 metodas
Profesionalūs virtuvės šefai pataria namų virtuvėje naudoti metodą 4-3-2, jei po ranka turite tik keptuvę: pirmąsias 4 minutes paruoštas (pašildytas iki kambario temperatūros, pabarstytas druska ir pipirais) kepsnys kepamas po presu nejudinant, kitas 3 – tokiu pat būdu iš kitos pusės. O paskutines 2 minutes “ilsisi” taip, kaip yra, ant tos pačios keptuvės arba suvyniotas į foliją, pridėjus aliejaus ir žolelių. Šis metodas puikiai tinka atviram griliui, įrengtam japoniškos tepan principu.
Kaip ir keptuvę, prieš kepant ją reikia įkaitinti bent iki 220°, kad greitai gautųsi gera ir lygi plutelė (kepant keptuvės temperatūra nukris iki maždaug 190°, ypač jei vienu metu kepami 2-4 kepsniai). Jei norite kepti vidutiniškai iškeptus kepsnius, naudokite ne storesnius kaip 2-2,5 cm kepsnius ir gerą mėsos presą.
Griliuose, kurie gali veikti ir uždaru, ir atviru rankiniu režimu, 4-3-2 metodą galima taikyti ir plokščiaeigiame, ir klasikiniame šonkauliukų grilyje (abiem atvejais pasirinkite 220-230° įkaitimo temperatūrą).
Kita vertus, naudojant automatines programas, tokiame grilyje naudojamas įmontuotas zondas, kuris nustato mėsos paruošimą, priklausomai nuo pasirinkto kepimo laipsnio (iš viso jų yra 4), todėl galima tiksliau nustatyti rezultato kokybę. Kepimo pabaigoje perjungus kepsninę į “mėsos poilsio” režimą, mėsą taip pat reikėtų išimti iš kepsninės ir palikti “pailsėti” 5-7 minutes.