Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Birželio 14-oji – pasaulinė kraujo donorų diena! Ši diena minima neatlygintinų kraujo donorų garbei

Mindaugas Bružas

Kasmet birželio 14-ąją minima Pasaulinė kraujo donorų . Šią dieną taip pat išreiškiama padėka visiems žmonėms, kurie savanoriškai ir neatlygintinai duoda kraujo.

2005 m. gegužę per Pasaulio sveikatos asamblėją sveikatos apsaugos ministrai iš viso pasaulio vienbalsiai priėmė pareiškimą, kuriuo įsipareigojo ir parėmė savanorišką kraujo donorystę. Rezoliucijoje WHA58.13 jie nusprendė kasmet birželio 14-ąją minėti Pasaulinę kraujo donoro dieną, kurios data sutapo su austrų gydytojo ir imunologo, Nobelio premijos laureato, atradusio žmogaus kraujo grupes, Karlo Landšteinerio (1868-1943) gimtadieniu.

 

Birželio 14-oji – pasaulinė kraujo donorų diena

Pasaulinė kraujo donorų diena yra speciali diena, minima neatlygintinų kraujo donorų garbei. Tikslai – didinti informuotumą apie saugaus kraujo ir jo produktų poreikį ir, žinoma, išreikšti dėkingumą donorams, kurie savanoriškai ir neatlygintinai duoda savo kraujo, kad išgelbėtų gyvybes.

Kraujo donorystė

Šios dienos veikloje dalyvauja 193 JT valstybės narės, 181 nacionalinė Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugija, 50 savanoriškų donorų organizacijų ir daugybė kraujo perpylimo specialistų iš viso pasaulio.

Kiekvieną sekundę visame pasaulyje įvairaus amžiaus ir išsilavinimo žmonėms dėl gyvybės gelbėjimo priežasčių reikia perpilti kraują. Kraujo ir kraujo preparatų perpylimas kasmet išgelbsti milijonus gyvybių. Nors kraujo poreikis yra visuotinis, deja, kraujo prieinamumas tiems, kuriems jo reikia, nėra visuotinis. Kraujo trūkumas ypač jaučiamas besivystančiose šalyse, kuriose gyvena dauguma pasaulio gyventojų.

Kasmet pasaulyje užregistruojama apie 108 mln. kraujo donacijų, iš kurių maždaug pusė įvyksta dideles pajamas gaunančiose šalyse, kuriose gyvena 15 proc. pasaulio gyventojų. Tai yra 62 šalys, kuriose 100 proc. kraujo atsargų tiekia savanoriški neatlygintini donorai. Šiandien pakankamą ir patikimą kraujo tiekimą visame pasaulyje galima užtikrinti tik reguliariai ir neatlygintinai aukojant kraują. Be to, jie yra saugiausia donorų , kurioje yra mažiausiai per kraują plintančių infekcijų.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą