Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Chemtreilai: kas tai yra, kaip jie susidaro ir kokį poveikį daro aplinkai

Mindaugas Bružas

Jei kada nors žiūrėjote į dangų ir pastebėjote ilgus, plonus, į debesis panašius takus, einančius paskui lėktuvus, tikriausiai matėte „chemtrails” – kondensacijos pėdsakus. Šie dariniai kelia smalsumą ir skatina diskusijas apie jų kilmę ir galimą poveikį aplinkai. Pateikiame mokslinę šio reiškinio apžvalgą ir atsakymus į kai kuriuos dažniausiai užduodamus klausimus.

aiškina mokslininkai, lėktuvo kondensacinis pėdsakas iš esmės yra žmogaus sukurtas debesis. Jie susidaro, kai reaktyviniai skrenda dideliame aukštyje. Į šaltus viršutinius atmosferos sluoksnius patenka karšti vandens garai – šalutinis reaktyvinių variklių degimo produktas. Dėl to jie greitai atvėsta ir kondensuojasi, todėl susidaro šie į debesis panašūs takai.

Kokiomis sąlygomis susidaro debesys?

Šie į debesis panašūs reiškiniai dažniausiai matomi už orlaivių, kai jie skrenda kreiseriniame aukštyje, paprastai 10 000-12 000 metrų aukštyje. Tačiau ne kiekvieno skrydžio metu dėl specifinių atmosferos sąlygų susidaro „chemtrails”. Idealios sąlygos susidaryti priešpriešiniams debesims yra šalto oro ir drėgmės derinys viršutinėje troposferos dalyje.

Svarbu! Dažna klaida šiuos takus vadinti „chemtrails”. Verta pabrėžti, kad nėra įrodymų, patvirtinančių „cheminių pėdsakų“ sąvoką, kuri apima tyčinį kenksmingų cheminių medžiagų sklaidą orlaiviais. Ekspertai tai atmeta kaip nepagrįstą sąmokslo teoriją, pabrėždami patikimo mokslinio pagrindo trūkumą ir akivaizdų absurdą.
Skrendančių lėktuvų pėdsakai
Skrendančių lėktuvų pėdsakai,  kondensacija reaguojant šalčiui ir šilumai

Ar lėktuvo kondensacinis pėdsakas naudingas, ar žalingas aplinkai?

Iš tikrųjų lėktuvo kondensacinis pėdsakas yra neutralūs – nei teigiami, nei neigiami. Jie tiesiog yra natūralaus proceso rezultatas, vykstančio tam tikromis aplinkybėmis. Tačiau rodo, kad jie gali prisidėti tiek prie Žemės atmosferos atšilimo, tiek prie atšalimo.

Naktį šie kondensacijos pėdsakai gali turėti įtakos atmosferos atšilimui. Kai Žemėje vyksta spindulinis atšalimas, t. y. kai šiluma nuo paviršiaus išsisklaido į kosmosą, debesys, gali sulaikyti šią šilumą ir dėl to pakyla .

Dirbtiniai orlaivių „debesys”, kaip ir natūralūs debesys, dalyvauja Žemės šilumos mainų sistemoje. Priklausomai nuo jų storio ir savybių, debesys gali atspindėti spinduliuotę atgal į kosmosą, taip prisidėdami prie atvėsimo, arba sulaikyti spinduliuotę, taip sukeldami atšilimą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą