Prekybos centruose ir turguose jau galima įsigyti pirmųjų šviežių, jaunų bulvių. Labai greitai jų bus daugiau. Be to, ar žinojote, kad jaunos bulvės yra naudingesnės? Tad, kodėl verta įsigyti ankstyvąsias bulves?
Kuo naudingos jaunos bulvės?
Pagrindinis tokių bulvių bruožas – plona, permatoma ir labai gležna odelė.
Jaunose bulvėse vitamino C yra tris kartus daugiau, o tai teigiamai veikia imunitetą. Tokiose bulvėse rasite bioflavonoidų, vitaminų A, B1, B2, B5, B6 (B vitaminai stiprina nervų sistemą ir gerina širdies veiklą), E, K, niacino, cholino, folio rūgšties, fosforo.
Ši daržovė pradžiugins nedideliu kiekiu paprastų cukrų, riebalų, krakmolo, angliavandenių, tiks tiems, kurie stebi savo mitybą ir figūrą. O kalis padės pašalinti iš organizmo skysčių perteklių.
Jaunų bulvių minusai
Vienas didžiausių minusų – bulvės dažnai gali būti auginamos ant nitratų, todėl, jei nenorite turėti sveikatos problemų, įskaitant toksinį hepatitą, rekomenduojama pirkti ekologiškas bulves. Taip pat būtina rinktis bulves be žalių dėmių, kurios yra nuodingos, nes tai rodo, kad produkte yra solanino.
Solaninas yra glikoalkaloidų nuodai, randami Solanum genties nakvišų šeimos rūšyse, tokiose kaip bulvės, pomidorai ir baklažanai. Natūraliai gali atsirasti bet kurioje augalo dalyje, įskaitant lapus, vaisius ir gumbus. Solaninas pasižymi pesticidinėmis savybėmis ir yra viena iš natūralių augalų apsaugos priemonių. (informacija iš Wikipedia.org).
Štai keletas aplinkybių, kai geriau atsisakyti jaunų bulvių:
- virškinimo trakto ligų paūmėjimas;
- sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas;
- polinkis į alergines reakcijas;
- individuali netolerancija;
- tulžies akmenligė;
- polinkis į viduriavimą;
- pankreatitas.
Kaip geriausia laikyti ir virti jaunas bulves?
Kad ankstyvosios bulvės greitai nesugestų, laikykite jas vėsioje, tamsioje vietoje 2–3 dienas. Puikus pasirinkimas – apatinė šaldytuvo lentyna.
Prieš gaminant, 30 minučių reikia įdėti į vėsų vandenį, tai padės sumažinti nitratų koncentraciją. Bulves geriausia virti ar kepti 15-20 min.