Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Daugelio svajonė išsipildys: netrukus žmonės, pasitelkę dirbtinį intelektą, galės visiškai suprasti savo augintinius

Odeta Bartkevičiūtė

Dėl revoliucinio pasiekimo priartėjo prie to, kad bendravimas su gyvūnais taptų realybe. Tai, kas anksčiau buvo laikoma tik mokslinės fantastikos filmuose matoma koncepcija, dabar dėl dirbtinio intelekto pažangos tampa realybe. Apie tai rašo dienraštis „Daily Mail.

Ekspertai mano, kad ši technologija netrukus leis žmonėms bendrauti su savo augintiniais ir net bendrauti su laukiniais gyvūnais.

Dirbtinis intelektas gali išmokyti suprasti gyvūnus ir su jais bendrauti

Mokslininkai visame pasaulyje naudoja „skaitmeninę bioakustiką” – mažyčius nešiojamuosius skaitmeninius įrašymo įrenginius, kuriais įrašomi gyvūnų garsai ir elgesys, kurie yra per tylūs arba per daug niuansuoti, kad juos galėtų užfiksuoti. Šios duomenų bazės bus naudojamos mokant dirbtinį intelektą iššifruoti šiuos miniatiūrinius pranešimus ir išversti juos į mums suprantamesnius žodžius, beveik kaip „ gyvūnams”.

Dirbtinis intelektas pagaliau gali išspręsti šimtmečius žmones persekiojusią paslaptį - apie ką iš tikrųjų galvoja katės

Tokie projektai, kaip „Earth Species Project”, tikisi, kad per artimiausius 12-36 mėnesius bus pasiektas proveržis. 2017 m. įkurta ne pelno siekianti dirbtinio intelekto organizacija siekia įrašyti, suprasti ir „susikalbėti” su gyvūnais – nuo kačių ir šunų iki neįprastesnių rūšių, pavyzdžiui, banginių ir varnų.

Tarp dabartinių „Earth Species Project” eksperimentų – bandymai sudaryti varnų vokalinio repertuaro žemėlapį. Be to, mokslininkai stengiasi sukurti naujus paukščiams suprantamus vokalinius garsus.

Pagrindinis šio projekto tikslas – ne tik suprasti, ką bando išreikšti, bet ir užmegzti abipusį ryšį. Kitaip tariant, sukurti prietaisą, galintį atkurti gyvūnams suprantamus garsus.

Apie ką kalba jūsų katės ir šunys?

Dirbtinis intelektas pagaliau gali išspręsti šimtmečius žmones persekiojusią paslaptį – apie ką iš tikrųjų galvoja ? Linkolno universiteto mokslininkai naudoja dirbtinį intelektą kačių išraiškoms klasifikuoti ir suprasti.

Dirbtinis intelektas gali išmokti nustatyti tokius požymius kaip kačių ausų padėtis, o tai gali padėti klasifikuoti ir suprasti šimtus išraiškų, kurias katės naudoja bendravimui. Panašiai dirbtinis intelektas siekia išversti šunų veido išraiškas ir lojimą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą