Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Dėl klimato atšilimo Liberika (Coffea liberica) gali tapti pagrindine kavos veisle pasaulyje

Mindaugas Bružas

yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje, tačiau tame ir slypi didžioji problema – jos gamybai dabar iškilo grėsmė. Populiariausios kavos rūšys – Arabica ir – buvo pernelyg pažeidžiamos klimato nelaimėms. Deja, arbatai taip pat gresia pavojus, todėl žmonija turi mažai pasirinkimo – greičiausiai teks pereiti prie „Liberica“, Liberika kavos. Tiksliau, jos laukinė veislė „Excelsa“.

Plačiau apie Liberika (Coffea liberica) kavą

Kavos paradoksas – į jos parinkimą ir plantacijų plėtrą buvo investuota labai mažai pinigų. Žmonės aktyviai naudojosi šia gamtos ir daug daugiau investavo į transportavimą, perdirbimą ir rinkodarą nei į naujų naudingų veislių kūrimą. Dėl to šiuo metu neturime nei mokslinių, nei ekonominių galimybių šioje srityje susidoroti su gresiančia pasaulinio kavos trūkumo grėsme.

Kavos rūšys
coffeeaffection.com iliustracija

Liberica yra sena veislė, žinoma daugiau nei 300 metų, o „Excelsa“ – nuo ​​XX a. pradžios. Tai nepretenzingas augalas, sėkmingai atsispiriantis daugeliui ligų, būdingų kitoms kavos rūšims. Tuo pačiu metu jo skonio savybės yra gana aukštos, nors ir prastesnės už arabiką. Priklausomai nuo augimo regiono, gali turėti daug skonių atspalvių.

Trūkumai

Deja, Liberica turi du didelius trūkumus. Pirma, šios kavos pupelės turi kietą žievelę, o tai labai apsunkina jų apdorojimą. Antra, kofeino kiekis pupelėse labai skiriasi ir paprastai yra mažas. Kita vertus, „Excelsa“ sėkmingai auga gamtoje be jokios priežiūros, tad jei ir toliau norės rytais gerti kavą, pasirinkimo gali ir nelikti.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą