Dėl didelio cholesterolio kiekio kraujagyslėse ir arterijose gali kauptis apnašos, tačiau yra natūralių būdų, kaip jas išvalyti nuo pavojingų nuosėdų. Tai – sočiųjų riebalų ir alkoholio kiekio mažinimas, tirpiųjų skaidulų didinimas ir augalinių sterolių vartojimas.
Nors tam tikras cholesterolio kiekis yra gyvybiškai svarbus normaliam organizmo funkcionavimui, padidėjęs jo kiekis provokuoja kraujagyslių, širdies ir smegenų patologijų, kurios gali kelti pavojų gyvybei, vystymąsi. Didelis cholesterolio kiekis sukelia širdies priepuolius ir insultus.
Kovai su padidėjusiu cholesterolio kiekiu skiriami vaistai, kurie blokuoja fermentą, dalyvaujantį cholesterolio gamyboje kepenyse. Tačiau pastaraisiais metais pradėta gauti vis daugiau duomenų apie nemalonias šių vaistų vartojimo pasekmes. Visų pirma, kai kurie tyrimai rodo, kad jų vartojimas susijęs su padidėjusia diabeto rizika.
Tiems, kurie ieško natūralesnio būdo sumažinti cholesterolio kiekį ir išvalyti kraujagysles nuo apnašų, gydytojai siūlo šiek tiek pakeisti mitybą ir gyvenimo būdą.
Sumažinkite sočiųjų riebalų kiekį. Pagrindiniai jų šaltiniai yra raudona mėsa ir riebūs pieno produktai. Sumažinus jų vartojimą, sumažėja mažo tankio lipoproteinų cholesterolio (MTL) – vadinamojo „blogojo” cholesterolio, kurio perteklius provokuoja aterosklerozės vystymąsi.
Transriebalų vengimas. Maisto produktų etiketėse jie dar vadinami „iš dalies hidrintu augaliniu aliejumi” ir dažnai naudojami margarinuose bei jų turinčiuose produktuose, pavyzdžiui, kepiniuose, konditerijos gaminiuose iš parduotuvės ir nekokybiškuose pieno produktuose. Transriebalai didina bendrą cholesterolio kiekį organizme.
Valgykite maisto produktus, kuriuose gausu omega-3. Omega-3 riebalų rūgštys neturi tiesioginės įtakos MTL cholesterolio kiekiui, tačiau jos gali pagerinti kraujagyslių audinių būklę, skatinti jų elastingumą ir mažinti kraujospūdį. Naudinga valgyti skumbrės, silkės, graikinių riešutų, linų sėmenų aliejaus ir alyvuogių aliejaus.
Daugiau tirpiųjų skaidulų. Šios rūšies maistinės skaidulos mažina cholesterolio įsisavinimą. Į savo racioną įtraukite avižų, pupelių (nuo pupelių iki lęšių), kopūstų, baklažanų, obuolių, kriaušių.
Saikingas alkoholio vartojimas. Per dieną suvartojamo alkoholio kiekis neturėtų viršyti dviejų vienetų moterims ir trijų-keturių vienetų vyrams. Vienas vienetas yra nedidelė taurė vyno, 200 ml stipraus alaus, 10 g gryno alkoholio.
Augaliniai steroliai. Jų turintys maisto produktai, pavyzdžiui, grūdai, daržovės, vaisiai ir ankštiniai augalai, mažina cholesterolio absorbciją ir didina „blogojo” cholesterolio išsiskyrimą iš organizmo.