Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Didelis keliuose važinėjančių transporto priemonių amžius kelia susirūpinimą visoje Europoje

Adomas Račkauskas

Naujausioje Europos automobilių gamintojų asociacijos parengtoje ataskaitoje aiškiai matyti, kad vidutinis keliuose važinėjančių transporto priemonių didėja. Kai kuriose šalyse šis skaičius viršija 17 metų, o tai kelia nerimą ataskaitos autoriams ir „žaliųjų” judėjimo atstovams. Ar įmanoma sustabdyti šią nerimą keliančią tendenciją, klausia ataskaitos autoriai.

Europos automobilių gamintojų asociacijos paskelbtoje ataskaitoje pateikiama daug informacijos apie Europos keliuose važinėjančių transporto priemonių parko sudėtį. Iš jos matyti, kad įvairių tipų transporto priemonių, įskaitant elektromobilius, pardavimai ir jų faktinis buvimas keliuose nesutampa. Nepaisant to, kad m. bus trečia pagal populiarumą tarp vairuotojų transporto priemonė, jie sudarys tik 1,2 % ES rinkos.

Iš tyrimo aiškiai matyti, kad Europos Bendrijos keliuose važinėja apie 290 mln. transporto priemonių, o vidutinis visų tipų transporto priemonių amžius ir toliau didėja. Vidutinis lengvųjų automobilių amžius ES yra 12 metų, o kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Graikijoje ir Estijoje, jis viršija net 17 metų. Sunkvežimių ir autobusų padėtis dar blogesnė – jų vidutinis amžius yra 12-14 metų. Nuo 2018 m. pradžios vidutinis visų tipų transporto priemonių amžius padidėjo daugiau nei metais.

Automobilių kiekis Lietuvoje
Automobilių kiekis

Ataskaitoje teigiama, kad dauguma senų automobilių nėra ekologiški ir neatitinka naujų ekologiškų standartų. Didėjantis pasenusių automobilių skaičius keliuose rodo energetikos krizės ir mažėjančios ES gyventojų perkamosios galios poveikį. Ataskaitoje pabrėžiama ne tik Europos ekonomikos silpnumas, bet ir tai, kaip svarbu paspartinti perėjimą prie pramonės elektrifikavimo ir elektromobilių modelių naudojimo.

turėtų teikti daugiau paskatų pereiti nuo vidaus degimo variklių prie ekologiškų alternatyvų. Kartu, norint sėkmingai įgyvendinti šį tikslą, būtina sukurti tinkamą infrastruktūrą ir nustatyti teisines bei mokestines priemones, skatinančias perėjimą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius ir specialistas darbo bei verslo srityse. Taip pat domiuosi namų statyba ir nekilnojamuoju turtu. Susisiekti galite el. paštu: adomas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą