Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Dirbtinis intelektas kare: F-16 su dirbtiniu intelektu sėkmingai atliko mokomąjį mūšį JAV

Adomas Račkauskas

JAV sėkmingai išbandė dirbtinio intelekto (DI) gebėjimą valdyti kovinį orlaivį. Pasak „Associated Press„, oro pajėgų sekretorius Frenkas Kendalas sėdėjo F-16, kuris savarankiškai atliko mokomąjį mūšį netoli Edwardso oro pajėgų bazės Kalifornijoje, kabinoje.

Pažymima, kad JAV jau seniai siekia įdiegti dirbtinio intelekto elementus į karinę aviaciją. Būtent Edvardso karinių oro pajėgų bazėje pilotai bandytojai specialiuose treniruokliuose užsiima dirbtinio intelekto mokymu valdyti kovinius orlaivius. Nors ši technologija dar nėra iki galo išvystyta, Pentagonas nori sukurti 1 000 orlaivių su dirbtinio intelekto sistemomis parką: pirmasis iš jų turėtų būti pradėtas naudoti iki 2028 m.

„Jos neturėjimas kelia pavojų saugumui. Šiuo metu mes privalome ją turėti”, – sakė sekretorius naujienų agentūrai „Associated Press” po skrydžio su dirbtinio intelekto pilotu.

F-16 su dirbtiniu intelektu

Kendallas sakė, kad skrydžio metu matė pakankamai, todėl yra pasirengęs patikėti šiam dirbtiniam intelektui pačiam priimti sprendimus dėl ginklų naudojimo karo metu.

Nors, pažymi Associated Press, yra daugybė ginklų patikėjimo dirbtiniam intelektui priešininkų, JAV aviacijos perėjimas prie bepiločių orlaivių suteiktų amerikiečiams neabejotiną pranašumą visaverčio konflikto su atveju. Piloto netektis yra ne tik žmogiškoji, bet ir ekonominė tragedija, nes tokio specialisto parengimas yra labai brangus ir užtrunka ilgai.

Be to, bepiločiai potencialiai galėtų būti pigesni už pilotuojamus orlaivius, pažymi ministras Kendallas.

Pažymima, kad pirmasis šio specialaus F-16 su dirbtiniu intelektu, pavadinto Vista, skrydis įvyko dar m. rugsėjį. Nuo to laiko buvo atlikta dar apie dvi dešimtys tokių skrydžių, o rodo didelę mokymosi pažangą. Teigiama, kad kai kurios „Vista” lėktuve bandomos dirbtinio intelekto versijos jau įveikia žmones pilotus mokomuosiuose oro mūšiuose.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

TEMOS:
Pasidalinkite šiuo straipsniu
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius ir specialistas darbo bei verslo srityse. Taip pat domiuosi namų statyba ir nekilnojamuoju turtu. Susisiekti galite el. paštu: adomas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą