Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ekspertai įspėja dėl pavojingų priedų populiariuose produktuose

Sandra Alšauskienė

Parduotuvių lentynose galima rasti daugybę įvairių paruoštų produktų ar pusgaminių. Jie sukurti siekiant supaprastinti maisto gaminimo procesą, kad žmonėms nereikėtų gaišti laiko.

Be to, jų galiojimo leidžia juos laikyti daug ilgiau nei prekes be specialios pakuotės.

Tačiau dėl konservantų junginių tokiuose produktuose gali būti iki 2000 nepatikrintų cheminių medžiagų. Ekspertai paaiškino, kokių medžiagų dažnai dedama į maistą.

Butilhidroksianizolas (E320)

Šios medžiagos dažnai dedama į riebų maistą; priedas padeda išsaugoti tokio maisto skonį. Pavyzdžiui, jo yra gruzdintose bulvytėse ir mėsos pusgaminiuose. Kai kurie mano, kad sąveikaudamas su nitratais butilhidroksianizolas gali sukelti vėžį. Tačiau yra ir kitų įrodymų, kad ši medžiaga nekenksminga.

Dinitrio guanilatas (E627)

Dinatrio guanilato šaltinis yra džiovinti dumbliai ir džiovinta žuvis. Šis priedas naudojamas maisto skoniui pagerinti. Jo nerekomenduojama vartoti žmonėms, sergantiems podagra ar inkstų akmenlige, nes jis gali padidinti šlapimo rūgšties kiekį.

Natamicinas (E235)

Šios medžiagos dedama į sūrius ir dešras, kad jie ilgiau išliktų švieži. Jei produktas apdorotas natamicinu, jame ilgiau neauga ir grybelis. Kai kurie mokslininkai mano, kad šis priedas dėl savo antimikotinių savybių gali sukelti virškinimo trakto sutrikimų. Tačiau taip gali atsitikti tik esant didesnei koncentracijai.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą