Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ekspertai nustatė ryšį tarp baltymų suvartojimo ir svorio augimo

Mindaugas Bružas

Kovoje su nutukimu žmonija pasitelkia visą mokslo galimybių arsenalą. Egzistuoja įvairių prielaidų, veikia svorio augimo mechanizmai. Naujausias Australijos mokslininkų buvo skirtas vadinamajai baltymų hipotezei apie nutukimą įrodyti.

Svorio padidėjimas dėl baltymų trūkumo

Sidnėjaus universiteto iškėlė hipotezę, kad baltymų trūkumas mityboje, kurioje dominuoja riebus ir angliavandenių gausus , išprovokuoja organizmą padidinti suvartojamų kalorijų kiekį, stengiantis patenkinti aminorūgščių alkį.

Norėdami įrodyti baltymų hipotezės apie nutukimą pagrįstumą, mokslininkai turėjo išanalizuoti daugybę mokslinių straipsnių apie mitybos įtaką antsvorio (KMI) atsiradimui.

Nustatyta, kad žmogaus ir gyvūnų organizmas į baltymų kiekį maiste reaguoja daug aktyviau nei į kitus maisto komponentus. Jei jų kiekis maiste yra minimalus, be to, jie praskiesti riebalais ir angliavandeniais, organizmas kompensuoja aminorūgščių trūkumą didindamas maisto energijos įsisavinimą. Šis nutukimo mechanizmas vadinamas baltymų svertu.

Organizmo baltymų poreikį reguliuoja ir kiti veiksniai, įskaitant žmogaus amžių. Be to, baltymų kiekis mažėja smarkiai sumažėjus fiziniam aktyvumui ir energijos sąnaudoms. Taip atsitinka jauniems žmonėms, kurie gyvena sėdimą gyvenimo būdą, taip pat sportininkams, išėjusiems į pensiją.

Daug baltymų turinčios , kurios vaikams skiriamos ankstyvame amžiuje, gali turėti įtakos polinkiui vystytis nutukimui. Kalbame apie kai kurių rūšių mišinius kūdikiams.

Suaugus tokiems žmonėms gali padidėti aminorūgščių poreikis, todėl jie gali būti labiau pažeidžiami nutukimo rizikos.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą