Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

El Ninjo srovė pagaliau atsitraukia: ką tai reiškia mūsų planetai?

Odeta Bartkevičiūtė

m. temperatūros rekordus iš dalies lėmė tai, kad Žemės įžengė į dar vieną paviršinių srovių atšilimą Ramiojo vandenyno ekvatorinėje dalyje. Šis ciklinis procesas yra sunkiai prognozuojamas ir gali vykti kas 2-10 metų, trunkantis bent kelis mėnesius, rašo Klimato prognozių centras.

Šiuo metu vandens skirtingu metu pakyla 5-9 laipsniais Celsijaus, todėl atmosfera įšyla ir tai turi įtakos orams tiesiog visoje planetoje. Ramiojo vandenyno rytinėje atogrąžų dalyje vienoje vietoje prasidedančios srovės susimaišo su kitais vandenimis ir taip iš ekvatorinių zonų persikelia į šiaurines šaltas jūras ir vandenynus. Tačiau El Nino reiškinys turi ir priešingą reiškinį, vadinamą La Nina, kai paviršinio vandens temperatūra nukrenta žemiau klimato normos.

El Ninjo srovė
El Ninjo srovė

Esame ant permainų slenksčio

Kadangi negalime tiksliai nuspėti El Ninjo ar jam priešingo reiškinio pradžios, daro išvadas tik iš dabartinių faktinių vandenyno paviršiaus temperatūros stebėjimų, pavyzdžiui, atliekamų palydovų.

Naujausi stebėjimai parodė, kad El Ninjo greičiausiai netrukus atsitrauks ir sudarys sąlygas greitai pereiti prie priešingo atmosferos ir vandenynų modelio – La Ninjo. Tačiau ar dėl to sparčiai kris temperatūra? Mokslininkai mano, kad ne. 2024 m. vasara ir apskritai 2024 m. vis dar bus dar karštesni nei ankstesni metai.

La Ninja paprastai lemia pasaulinės temperatūros sumažėjimą, tačiau dabartinis laiko atsilikimas (El Ninjo laikotarpis truko ilgiau nei įprastai) reiškia, kad 2024 m. greičiausiai vis tiek bus tarp penkių aukščiausių temperatūrų klimato istorijoje. Pasak Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) klimatologo Tomo DiLiberto, šie klimato pokyčiai reikš didesnę didelių uraganų riziką Atlanto vandenyne, taip pat sausesnius nei įprastai orus pietinėje planetos dalyje.

El Ninjo modelis oficialiai aktyvus nuo 2023 m. birželio mėn. Dabar NOAA Klimato prognozių centras praneša, kad modelis silpnėja, o tikimybė, kad iki birželio mėn. pereis į neutralias sąlygas, yra 85 proc.

La Niña
La Niña

Perėjimas nuo El Nino prie La Ninjo didina artėjančio stipraus uraganų sezono JAV riziką. El Ninjo metu šiluma iš rytinės Ramiojo vandenyno dalies pakyla į viršutinius atmosferos sluoksnius, todėl stiprėja vėjai dideliame aukštyje. Dėl to susidaro vertikali vėjo slinktis, t. y. vėjo greičio ir krypties skirtumas tarp vėjo prie paviršiaus ir aukščiau atmosferoje. Dėl to šilto ir drėgno oro konvekcija nuo vandenyno paviršiaus gali sukelti dideles audras.

Dėl laukiamos La Ninjos ir dabartinės neįprastai šiltos Atlanto vandenyno paviršiaus temperatūros atogrąžų orų ir klimato tyrimų prognozuoja labai aktyvų Atlanto uraganų sezoną: prognozuojamos 23 audros (vidutiniškai 14,4) ir penki 3 ar aukštesnės kategorijos uraganai. Šie metai gali būti panašūs į 2010 m. ir 2020 m., kurie abu buvo audringi.

Visi šie klimato pokyčiai vyksta dėl žmogaus veiklos kylant vandenynų ir žemės paviršiaus temperatūrai. Taigi, nors La Niña paprastai lemia vėsesnę temperatūrą, planetoje vis tiek gali būti karštų vasarų dėl foninio klimato kaitos poveikio. Panašiai, nors 2023 m. buvo El Ninjo metai, kurie turėtų slopinti uraganus, uraganų sezonas buvo didesnis nei vidutinis. Tokį intensyvų uraganų sezoną iš dalies galėjo lemti tai, kad 2023 m. buvo šilčiausi užfiksuoti metai.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą