Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Europos Parlamentas priėmė pirmąjį pasaulyje įstatymą dėl dirbtinio intelekto

Donatas Varnas

m. kovo 13 d. priėmė istorinį sprendimą, kuriuo siekiama užtikrinti saugumą ir pagarbą pagrindinėms žmogaus teisėms, taip pat skatinti inovacijas – Dirbtinio intelekto aktą. Už šį dokumentą balsavo 523, prieš – 46, o susilaikė 49 parlamentarai.

Pagrindinės Dirbtinio intelekto įstatymo nuostatos

Pagal ES dirbtinio intelekto įstatymą yra nustatyti konkretūs naudoti dirbtinį intelektą, kuris kelia grėsmę piliečių teisėms.

Visų pirma griežtai draudžiama naudoti jautriais požymiais pagrįstas biometrines kategorizavimo sistemas, taip pat neleistinai išgauti veido atvaizdus veido atpažinimo duomenų bazėms iš tokių šaltinių internetas ar vaizdo stebėjimo kameros.

Teisės aktais draudžiama tokia praktika kaip emocijų atpažinimas švietimo ir profesinėje aplinkoje, socialinis vertinimas, žmogaus elgesio ar pažeidžiamumo prognozavimas ir manipuliavimas juo naudojant dirbtinį intelektą.

Teisėsaugos institucijoms taip pat taikomi apribojimai pagal naujuosius teisės aktus, ypač dėl biometrinių atpažinimo sistemų naudojimo.

Išimtys taikomos tokiems scenarijams, kaip tikslinė dingusių asmenų arba kova su terorizmu, nors taip pat numatytos griežtos apsaugos priemonės ir teisminė priežiūra.

Be to, ES dirbtinio intelekto įstatyme nustatyti specialūs įpareigojimai dėl didelės rizikos dirbtinio intelekto sistemų, apimantys tokius sektorius kaip

  • ypatingos svarbos infrastruktūra;
  • švietimas;
  • užimtumas;
  • sveikatos priežiūra;
  • teisėsauga.

Nuo šiol dirbtinio intelekto sistemos ir jų modeliai turi atitikti konkrečius skaidrumo reikalavimus, įskaitant ES autorių teisių įstatymų laikymąsi ir išsamias ataskaitas apie švietimo turinį.

Be to, kūrėjai privalo įvertinti ir sumažinti galimą riziką, tvarkyti naudojimo žurnalus, užtikrinti skaidrumą ir tikslumą bei integruoti žmogiškosios priežiūros mechanizmus.

Kada įsigalios įstatymas?

Prieš Europos Vadovų Tarybai oficialiai priimant įstatymą dėl dirbtinio intelekto bus atlikta paskutinė teisinė ir lingvistinė peržiūra. Jis įsigalios po 12 dienų nuo jo paskelbimo oficialiame leidinyje, o visapusiškai bus pradėtas taikyti po 24 mėnesių, išskyrus tam tikras nuostatas, kurioms nustatyti ankstesni terminai.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Autorius Donatas Varnas
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius naujausių technologijų, žiniatinklio bei dirbtinio intelekto temomis. Susisiekti galite el. paštu: donatas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą