Gamta – ne ta vieta kur galima daryti, ką nori: Svarbūs patarimai būnant gamtoje

Piknikai gamtoje yra puiki proga praleisti laiką su ar draugais, tačiau svarbu nepamiršti, kad gamtoje galioja tos pačios ir namuose. Specialistai pabrėžia, kad ruošiantis išvykai ir susitvarkant pikniko vietą reikia laikytis tvarumo principų. Štai keli patarimai, kaip tai padaryti.

Specialistas Linas Černiauskas iš „Ecoservice“ pabrėžia, kad daugelis atliekų, susidarančių pikniko metu, yra perdirbamos. Popierinės ir plastikinės pakuotės, vienkartiniai maišeliai, stikliniai ar plastikiniai buteliai – tai antrinės žaliavos, kurias būtina išrūšiuoti.

Jei piknikaujate vietoje, kur nėra šiukšliadėžių ar konteinerių, rekomenduojama turėti bent dvi šiukšlių maišus: vieną pakuotėms, kitą mišrioms atliekoms. Tai padės užtikrinti, kad būtų tinkamai išrūšiuotos ir pasiektų perdirbimo centrus.

Gaisro Pavojus

Poilsis gamtoje dažnai asocijuojasi su laužu, kepsnine ar šašlykine. Svarbu nepamiršti, kad ugnį kūrenti galima tik specialiai įrengtose vietose. Palikus vietą, būtina užgesinti smilkstančią ugniavietę vandeniu arba žemėmis.

Be to, į konteinerį mesti galima tik atvėsusius pelenus, nes kitaip gali kilti gaisras. Pavojų kelia ir degūs aerozoliniai flakonai, baterijos ar elektroninės cigaretės, kurios konteineryje gali sukelti gaisrą.

Tvarus Piknikas: Maisto Idėjos

Maisto tinklaraštininkė Viktorija Klopova dalijasi idėjomis, kaip pikniko metu išvengti vienkartinių indų. Ji rekomenduoja naudoti daugkartinius indus arba, pavyzdžiui, tortilijas kaip lėkštes.

Viktorija taip pat siūlo iš namų atsivežti gėrimus gertuvėse ar termosuose, o užkandžiams naudoti šviežias daržoves, vaisius ir riešutus. Taip išvengsite perteklinio maisto pakuočių ir vienkartinių plastikinių indų naudojimo.

Viktorija Klopova

Svarbiausios Atliekų Rūšiavimo Taisyklės

Geltonas konteineris: skirtas plastiko pakuotėms, į jį galima mesti plastikinius maišelius, indelius, traškučių pakuotes, metalines pakuotes ir smulkias buityje susidarančias metalo atliekas.

Mėlynas konteineris: skirtas popieriaus pakuotėms ir kitoms popieriaus atliekoms. Smarkiai suteptas popierius, vienkartinės nosinaitės, popieriniai rankšluosčiai ir sauskelnės turi būti metamos į mišrių komunalinių atliekų konteinerį.

Žalias konteineris: skirtas stiklo pakuotėms, tokioms kaip buteliai ir stiklo indai. Tačiau čia negalima mesti lempučių, vaistų buteliukų, keramikos, veidrodžių ar automobilių stiklų.

Linas Černiauskas

Ruošiantis išvykai į gamtą ir susitvarkant pikniko vietą svarbu vadovautis tomis pačiomis tvarumo taisyklėmis kaip ir namuose. Teisingas atliekų rūšiavimas, atsakingas elgesys su ugnimi ir tvarus požiūris į maistą padės išsaugoti gamtos grožį ir apsaugoti ją nuo taršos. Gamta yra mūsų visų , todėl turime ja rūpintis taip pat, kaip rūpinamės savo namų aplinka.

TEMOS:
Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Išeiti iš AMP versijos