Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Gegužės ir birželio mėnesiai nebus ramūs: Artimiausiu metu Žemę apims geomagnetinė audra

Mindaugas Bružas

Artimiausiomis dienomis Lietuvą apims .  Didelė dėmė „AR3296” vėl primena apie save ir šį kartą, be magnetinės audros. Ekspertų teigimu, G3 geomagnetinė turėtų įvykti gegužės 10 ir 11 dienomis.

Specialistai pabrėžia, kad atvirkštinio poliškumo saulės dėmė nesiliauja liepsnojanti. Šį rytą Saulėje įvyko stiprus sprogimas, dėl kurio į kosmosą buvo išmestas vainikinis masės išmetimas (CME). Astronomai praneša, kad tai buvo ketvirtas sprogimas per pusantros paros. Blyksnių intensyvumas didėja ir jau šį savaitgalį gali kilti vidutinio stiprumo audra.

Magnetinės audros 2023-05-10-12

Gegužės 9-10 dienomis magnetinių audrų neužfiksuota, tačiau Žemės magnetosfera yra sujaudinta. Kitą dieną prognozuojama silpna , kurios galia neviršys 5 balų.

Užfiksuota magnetinė audra earthsky.org
Užfiksuota magnetinė audra earthsky.org

Po to Žemėje bus vienuolika dienų tylos, tačiau  gegužės 23–26 dienomis  atsinaujins geomagnetinė audra. Gegužės 24 dieną ji pasieks maksimalią 5 taškų galią, o paskutinėmis gegužės mėnesio dienomis numatomas magnetinis trikdis.

Vasaros pradžioje specialistai prognozuoja, kad Žemės magnetosfera bus nerami. Birželio 3 dieną numatomas 4 balo magnetinis trikdis, o birželio 4 ir 5 dienomis – 5 balo magnetinė audra.

Stebėti geomagnetinį aktyvumą galite čia: Žemės magnetinis aktyvumas (grafikas)

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą