Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Geras ir kokybiškas kirvis: kaip tokį pasirinkti?

Geras kokybiskas kirvis
Partnerio turinys

Vienas iš seniausių ir iki šios dienos plačiausiai naudojamų darbo įrankių – kirvis. Be jo būtų sunku įsivaizduoti medžių kirtimą ir kapojimą bei daugybę kitų, įvairiausių darbų. Mūsų protėviai kirvius ėmė naudoti daugiau nei prie 1,5 milijonų metų ir juos naudojo ne tik medžių kirtimui, bet ir medžioklei. Na, o šiomis dienomis, kirviai tikrai yra modernesni, pasižymi itin plačiu ir įvairių dydžių, tipų pasirinkimu. Net ir paskirtys, kurioms skirti kirviai gali skirtis. Vieni gali būti skirti specialiai skaldymui, kiti – kapojimui, kirtimui, o dar kiti yra universalūs ir tinka bet kokiai paskirčiai. Tad, toks platus kirvių pasirinkimas tikrai gali susukti galvą ir apsunkinti tinkamo pasirinkimą. Dėl šios priežasties, šiame straipsnyje pateiksime kelis, labai svarbius patarimus, kurie padės pasirinkti gerą ir kokybišką kirvį. 

Kokybiski kirviai

Tipas

Visų pirma, norint išsirinkti tinkamą, kokybišką kirvį, labai svarbu atsižvelgti į skirtingus kirvių tipus. ir buvo minėta anksčiau, kirviai gali būti skirti kapojimui, skaldymui, kirtimui ar universaliam naudojimui. Kirtimo kirviai turi ilgą rankeną, itin aštrius ašmenis, kurie padeda efektyviai kirsti. Skaldymo arba kapojimo kirvis išsiskiria sunkia galva, kuri priekyje yra labai plona, o einant link vidurio storėja. Toks jų yra dėl to, kad būtų lengviau atskelti medieną. Na, o universalūs kirviai tinka visiems darbams, bet yra laikomasi nuomonės, kad jie turėtų būti naudojami tik lengvam, nesudėtingam, buitiniam kapojimui ir kirtimui. Tačiau, naudinga paminėti ir tai, kad kirviai gali būti vienašmeniai bei dviašmeniai. Vienašmeniai kirviai – naudojami plačiausiai, yra populiariausi. Šie kirviai gali būti naudojami malkų skaldymui, vidutinio storio ir dydžio medžių kirtimui. Tuo tarpu, dviašmeniai kirviai turi du ašmenis, kaip mums ir nusako jų pavadinimas. Tokio tipo kirvių ašmenys yra išdėstyti tiek vienoje, tiek kitoje kirvio galvos pusėje. Tiesa, ašmenys nėra vienodi – dažniausiai, vienoje pusėje kirvis yra aštresnis, pritaikytas greitam, efektyviam kapojimui. Tuo tarpu, kitoje pusėje esantys ašmenys yra skirti kirtimui. Toks kirvis yra laikomas gana efektyviu ir patogiu, kadangi, vienu įrankiu bus galima atlikti net kelis skirtingus veiksmus.

Kirvio galva

Kirvio galva – svarbiausia krivio dalis. Juk būtent ji atlieka visą darbą! Dėl šios priežasties, labai svarbu, renkantis daug dėmesio skirti būtent jai. Vienas iš svarbiausių aspektų – kirvio galvos . Daugelis profesionalų teigia, kad kuo didesnis galvos svoris, tuo daugiau jėgos bus naudojama kirtimo metu. Tačiau, svarbu atminti, kad dėl sunkios kirvio galvos prarasime kirčio tikslumą. Žinoma, profesionaliam ir intensyviam naudojimui sunkias galvas turintys kirviai, dažnu atveju, yra būtini. Tačiau, retam, buitiniam, namų naudojimui tikrai pakaks ir nesunkią, apie 2 kg sveriančią galvą turinčio kirvio. Daug dėmesio reikia skirti ir medžiagai, iš kurios pagaminta kirvio galva. Siekiant, kad kirvis savo darbą atliktų efektyviai, jo ašmenys privalo būti gerai pagaląsti, pakankamai ploni, kad galėtų įkirsti ir atskelti medį, bet ir reikiamai stori, kad darbo metu nesulūžtų. Teigiama, kad kirvio galva privalo būti pagaminta iš plieno. Kitos medžiagos, dažniausiai, neužtikrina efektyvaus ir tinkamo veikimo. Na, o tos kirvio galvos, kurios yra pagamintos iš anglinio plieno yra laikomos tvirčiausiomis ir kokybiškiausiomis. 

Rankena 

Žinoma, labai svarbu daug dėmesio skirti ir kirvio rankenai, kuri, taipogi, atlieka itin svarbų ir reikšmingą vaidmenį. Pirmiausia, daug dėmesio reikėtų skirti rankenos ilgiui. Kirviai su trumpomis rankenomis – lengvai ir patogiai valdomi. Tuo tarpu, ilgesnę rankeną turintys kirviai suteikia daugiau jėgos, kirtimo metu. Jais lengviau užsimoti, kirtis būna galingas, tačiau, dažnu atveju, prarandamas tikslumas. Optimaliausiu ilgiu laikomi kirviai su 70 cm rankena. Vis dėlto, rankenos ilgis neturėtų būti vienintelis aspektas, kuriam reikia skirti dėmesio. Labai svarbu ir medžiaga, iš kurios rankena pagaminta. Kirvių rankenos būna plastikinės, o taip pat, ir visiems gerai žinomos – medinės. Pavyzdžiui, beveik kiekvienas Fiskars kirvis turės plastikinę rankeną, o tradiciniai, standartiniai, dažnai ir senoviniai kirviai turi medines rankenas. Plastikinės rankenos pasižymi lengvumu, tačiau, standartinės medinės – išlieka geriausiu pasirinkimu. Jos tvirtesnės ir patvaresnės, ne taip lengvai skyla ar susilanksto. Na, o galiausiai, labai svarbi ir rankenos forma. Iš esmės, rankenos gali būti dviejų tipų: išlenktos arba tiesios. Tiesios rankenos – universaliausios, tiesa, dažniausiai naudojamos su dviašmenėmis kirvių galvomis. Jos leidžia lengvai keisti kirvio pusę, patogiai įsitverti. Tuo tarpu, išlenkimą turinčios rankenos yra tikrai labai patogios ir suteikia natūraliai patogią rankų padėtį, darbo metu. 

Platus ir įvairus kirvių asortimentas – varle.lt svetainėje. Čia visada žemos !

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Rašyti komentarą