Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

„Google” greičiausiai veiks visiškai kitaip: ji perfrazuos kitų svetainių straipsnius už jus

Donatas Varnas

Užuot išryškinusi nuorodas į ekspertų turinį, „Search Generative Experience” (SGE) naudoja dirbtinio intelekto plagijavimo variklį, kuris renka faktus ir teksto fragmentus iš įvairių svetainių, juos sujungia (dažnai žodis žodin) ir papasakoja istoriją naudotojui.

Kai šiandien ko nors ieškote „”, sekate nuorodas į svetaines ir skaitote jų straipsnius. Tačiau netrukus tai gali pasikeisti, jei paieškos milžinė savo pagrindiniu režimu padarys „Search Generative Experience”. Šiame režime jūs nelankote svetainių, „Google” naršo kitų žmonių straipsnius.

91 proc. paieškos rinkos užimanti „Google” bando iš esmės pakeisti savo sąsają, pakeičiančią pačią paieškos sąvoką. Užuot išryškinus nuorodas į ekspertų turinį, režime „Search Generative Experience” (SGE) naudojamas dirbtiniu intelektu paremtas plagijavimo variklis, kuris renka faktus ir teksto fragmentus iš įvairių interneto svetainių, juos sujungia (dažnai žodis po žodžio) ir papasakoja istoriją naudotojui.

Kai kurie ekspertai jau dabar prognozuoja, kad jei „Google” SGE taps numatytuoju paieškos režimu, bendrovė padarys didelę žalą, o gal net sunaikins atvirąjį internetą, nes vartotojams suteiks siaubingą interneto patirtį.

Prieš keletą savaičių „Google” jau suteikė visuomenei galimybę naudotis SGE ribotoje beta versijoje. Jei dalyvaujate beta testavimo programoje, pamatysite tai, ką, atrodo, bendrovė yra suplanavusi netolimoje ateityje: paieškos rezultatų puslapį, kuriame „Google” atsakymai ir patarimai užima visą pirmąjį ekraną, o norėdami pamatyti pirmąjį įprastą paieškos rezultatą turite slinkti žemyn.

Savo ruožtu „Google” teigia, kad tai tik eksperimentas, ir bendrovė gali padaryti tam tikrų pakeitimų prieš visiems pradėdama naudoti SGE kaip numatytuosius paieškos įrankius. Bendrovė teigia norinti ir toliau nukreipti srautą nuo savo svetainės.

Be to, „Google” atstovai teigia, kad paieškos sistemoje svetainės yra SGE centre. „Google”, sakydama „svetainės centre”, turi omenyje trijų susijusių nuorodų miniatiūrų bloką, kuris kartais (bet ne visada) rodomas dešinėje SGE atsakymo pusėje. Jos ne visada yra geriausi ištekliai (nesutampa su geriausiais organiniais rezultatais), ir tik nedaugelis žmonių, gavę SGE atsakymą tekstu, jas spustelės.

Nors „Google” viešai teigia, kad nori nukreipti srautą į leidėjus, atrodo, kad SGE specialiai sukurta tam, kad skaitytojai nespaustų išorinių svetainių, nebent tos išorinės svetainės būtų reklamuotojų.

Be to, derindama tekstą iš skirtingų šaltinių ir neatskleisdama kiekvieno panaudoto sakinio šaltinio, „Google” gali pasiūlyti naudotojams neteisingą informaciją, kuri dažnai prieštarauja šaltiniui, iš kurio buvo nukopijuota, arba gali prieštarauti pati sau.

Ryškus pavyzdys – „ThinkPad X13 Gen 3” (naujausia su AMD procesoriumi) išleistas SGE. , iš kurių šis botas paėmė informaciją, buvo skirtos 1 ir 2 kartos gaminio versijoms, kurios nėra vienodos.

Problema dėl „Google” SGE boto teisingumo tampa dar rimtesnė, kai kalbama apie medicininius klausimus. Botas pateikia neteisingus medicininius patarimus iš įvairių šaltinių. Pavyzdžiui, į klausimą „ar man reikia atlikti kolonoskopiją?” „Google” botas atsako, kad „Amerikos vėžio draugija rekomenduoja vyrams ir moterims tikrintis dėl storosios žarnos vėžio nuo 50 metų”. Tačiau pačios Amerikos vėžio draugijos interneto svetainėje rašoma, kad tikrintis reikėtų pradėti nuo 45 metų.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Autorius Donatas Varnas
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius naujausių technologijų, žiniatinklio bei dirbtinio intelekto temomis. Susisiekti galite el. paštu: donatas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą