Jei esate įpratę rytinius vitaminus gerti su kava, raginame būti atsargiems ir vengti tokių derinių: jūsų organizmas naudos negaus.
Kava ir kalcis
Kava ir pieno produktai – du priešingi pasauliai, kurie nesiderina tarpusavyje. Faktas tas, kad su kiekvienu tonizuojančio gėrimo puodeliu iš organizmo pasišalina nuo 2 iki 3 miligramų kalcio, todėl specialistai rekomenduoja nepersistengti ir išgerti ne daugiau kaip 3 puodelius per dieną, su sąlyga, kad jūsų mityba užtikrina organizmui 1000 miligramų kalcio paros normą. Tai padeda sumažinti kaulų lūžių riziką.
Pieno produktų derinimas su kava nebus naudingas, nes pienas ir cukrus sumažina tonizuojamąjį poveikį, todėl negausite nei laukiamo žvalumo, nei reikiamos kalcio dozės.
Kava ir cinkas
Kava ir cinkas taip pat nėra labai draugiški. Mitybos ekspertai rekomenduoja prieš geriant kavą padaryti pertrauką po raudonos mėsos, paukštienos, austrių, pupelių ar žirnių valgymo. Tai leis organizmui įsisavinti naudingąjį komponentą.
Kava ir augaliniai geležies šaltiniai
Šis derinys bus ypač pavojingas veganams ir vegetarams, kurie savo maiste vertina geležį. Polifenoliai, kavoje esantys junginiai, linkę jungtis su nehemine geležimi ir neleidžia jos pasisavinti. Praktiškai reikėtų vengti derinti kavą su žirniais, pupelėmis, lęšiais, avinžirniais ir sojų produktais.
Kava ir vitaminai
Jei nusprendėte stiprinti imuninę sistemą vitaminų kompleksu, sumažinkite kavos vartojimą. Išgėrę tablečių, padarykite bent valandos pertrauką, kad visos naudingosios sudedamosios dalys spėtų pasisavinti.
Kava ir alkoholis
Puodelis kavos, net jei jis išgeriamas per alkoholinį vakarėlį, yra geras žvalumo ir energijos suteikiantis gėrimas. Jis gali jus suklaidinti, kad neviršysite leistinos ribos. Dėl to padidėja apsinuodijimo alkoholiu rizika. Alkoholio ir kavos poveikis kepenims taip pat bus pražūtingas.