Norint apsinuodyti grybais, nebūtina miške rasti ir suvalgyti ką nors nuodingo. Net ir valgomi grybai gali sukelti sunkią ligą, jei jie netinkamai renkami, apdorojami ir ruošiami. Gydytojai įvardijo naujas taisykles, kurių reikia laikytis, jei nenorite apsinuodyti maistu.
7 taisyklės
- Jei nežinote, koks tai grybas, neimkite jo.
- Nerinkite senų, peraugusių ir kirmėliškų grybų.
- Grybus rinkite atokiau nuo kelių ir gyvenviečių.
- Grybams rinkti naudokite pintus krepšelius – taip jie ilgiau išliks švieži.
- Grybus nupjaukite su peiliu.
- Surinktus grybus rūšiuokite tą pačią dieną. Grybai yra baltymai, o bet kokie baltymai labai greitai genda. Todėl grįžę iš miško rūšiuokite grybus pagal rūšis, atidžiai patikrinkite ir išmeskite kirmėliškus, pernokusius, be kotelių ir nuplikusius.
- Nelaikykite grybų šiltai, nes jie yra greitai gendantis produktas.
Ekspertų teigimu, viena iš pagrindinių apsinuodijimo maistu priežasčių yra netinkami grybų paruošimo būdai.
Grybus reikia apdoroti specialiu būdu: nuvalyti nuo žemių, gerai nuplauti vandenyje, pamirkyti ir išvirti. Perdirbimo metu iš grybų pašalinamos nuodingos medžiagos ir tik tada juos galima naudoti maistui gaminti.
Beje, grybų virimo taip pat nereikėtų atidėti vėlesniam laikui, tai reikėtų daryti rinkimo dieną. O jei ketinate grybus marinuoti ar sūdyti, nenaudokite cinkuotų ar glazūruotų molinių indų.
Kokia grybų nauda?
Grybai pirmiausia rekomenduojami tiems, kurie dėl kokių nors priežasčių nusprendė atsisakyti mėsos. Jie gali būti gera alternatyva dėl didelio baltymų ir skaidulų kiekio.
Grybuose taip pat gausu seleno, kuris būtinas medžiagų apykaitai ir skydliaukės sveikatai. Šis antioksidantas taip pat apsaugo organizmą nuo oksidacinio streso daromos žalos.
Grybuose taip pat yra beta gliukanų. Šis junginys padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį ir stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, mažina diabeto išsivystymo riziką.
Be to, juose rasite daug kitų naudingų mikroelementų ir vitaminų, pvz.
- pantoteno rūgšties (vitamino B5);
- niacino (vitamino B3);
- riboflavino (vitamino B2);
- kalio
- kalcio;
- vario.