Veganams ir vegetarams svarbu, kad jų mityboje būtų pakankamai baltymų. Yra sveikų mėsos alternatyvų, kurios pasižymi dideliu maistingumu, saugumu ir prieinamumu.
Tofu
Tofu yra vienas populiariausių mėsos pakaitalų. Tofu yra labai švelnaus ir neutralaus skonio, todėl jį galima derinti su įvairiais ingredientais. Kadangi tofu struktūra yra gana stabili, jį taip pat galima kepti, gruzdinti ar skrudinti, o tai tik padidina jo universalumą virtuvėje.
Tempeh
Panašiai kaip ir tofu, tempeh gaminamas iš sojos pupelių, tačiau tofu gaminamas iš fermentuoto pieno, o tempeh – iš fermentuotų sojos pupelių, todėl jis įgauna pikantišką skonį. Be to, tempeh sudėtyje yra įvairių grūdų ir pupelių, todėl jis yra sodresnės tekstūros ir šiek tiek riešutų skonio.
Kadangi tempeh yra daug tvirtesnis produktas nei temfu, jis puikiai tinka tokiems maisto ruošimo būdams kaip kepimas ant grotelių ar panašiai.
Lęšiai
Nėra abejonių, kodėl lęšiai tapo daugelio veganiškos ir vegetariškos mitybos pagrindu: jie universalūs, puikios tekstūros, kai iš jų gaminami paplotėliai, ir juose neįtikėtinai daug baltymų.
Baklažanai
Baklažanai – pagrindinis Viduržemio jūros regiono virtuvės patiekalas, garsėjantis subtiliu skoniu ir tekstūra, kuri tinkamai iškepus yra klampi ir mėsinga.
Baklažanuose taip pat gausu antioksidantų, todėl jie yra nepaprastai maistinga daržovė. Be to, baklažanuose yra nemažai baltymų.
Pievagrybiai ir portobello grybai
Pievagrybiai yra vienas maistingiausių ir baltymingiausių maisto produktų, kuriuos galite įtraukti į savo racioną. Jie taip pat yra vienas iš artimiausių mėsos analogų pagal skonį ir tekstūrą. Be to, grybai yra labai universalūs: pavyzdžiui, maltus arba smulkiai supjaustytus kreminius grybus galima naudoti kaip mėsos kukulius, o portobello grybus galima marinuoti ir kepti kaip mėsainius. Pasirinkimas beveik neribotas.