Zefyrai yra daugelio žmonių mėgstamas skanėstas, kurio sudėtyje yra obuolių tyrės, cukraus, melasos ir kai kurių ingredientų, prailginančių galiojimo laiką. Renkantis zefyrus patariama atkreipti dėmesį į produkto etiketę.
Tikrus zefyrus turi sudaryti tik natūralūs ingredientai.
“Zefyrai turi būti natūralūs, pagaminti iš natūralios obuolių tyrės ir pektino. Rožinių zefyrų dažiklis yra tik natūralus, o kvapioji medžiaga – vanilinė. Todėl zefyrai bus kokybiški saugūs vartoti ir skanūs”, – sako specialistai.
Pagrindinės sudedamosios dalys šiuolaikiniuose zefyruose
Zefyrai gaminami plakant vaisių ar uogų košelę (dažniausiai obuolių) su cukrumi ir kiaušinių baltymais. Dažnai dar naudojami tirštikliai zefyrams formuoti: pektinas, agaragaras, želatina. Taip pat populiari zefyro versija padengta šokoladu. Plačiai gaminami ir parduodami buvusiose Sovietų Sąjungos teritorijose.
Kuo daugiau cukraus, tuo ilgesnis galiojimo terminas, tačiau tai nėra labai sveika žmogaus sveikatai.
Ar galite kasdien valgyti zefyrus?
Ekspertai rekomenduoja nevalgyti šio produkto kasdien. Visų pirma mitybos specialistai ragina šį produktą valgyti tik siekiant paįvairinti pagrindinę mitybą ir gana retai.
Naminių (natūralių) zefyrų receptas
Ingredientai baltymų masei:
- didelis kiaušinis – 1 vnt. (arba 2 maži);
- druska – žiupsnelis;
- cukrus – 50 g;
- citrinos rūgštis – žiupsnelis.
Ingredientai sirupui:
- vanduo – 80 g;
- agaras 900 – 8 g;
- cukrus – 270 g;
- obuolių padažas – 200 g.
cukraus pudra – 150 g.
Gaminimas:
- Pirmiausia pagaminkite sirupą. Puode arba puode su storu dugnu sumaišykite vandenį su cukrumi, agaru ir obuolių ar uogų tyre. Norėdami paruošti tyrę, vaisius tiesiog suplakite mikseriu.
- Sirupą uždėkite ant vidutinės ugnies ir palikite virti. Šiuo metu pradėkite ruošti baltymų masę. Nepamirškite periodiškai maišyti sirupo, kitaip jis sudegs. Užvirus sirupas verda apie 5 minutes. Jei turite virtuvinį termometrą, virkite mišinį iki 105°.
- Baltymų masei paruošti reikės 60 g vištienos baltymų – tiek yra viename dideliame ar dviejuose mažuose kiaušiniuose. Baltymus supilkite į plakimo indą, įberkite citrinos rūgšties ir žiupsnelį druskos. Kiaušinių baltymus plakite vidutiniu maišytuvo greičiu, kol pasidarys putos. Tada dalimis supilkite cukrų, toliau plakdami mišinį. Po maždaug 5-7 minučių plakimo baltymų mišinys bus paruoštas. Apverčiant indą, baltymai neturėtų tekėti žemyn.
- Kai sirupo ir kiaušinio baltymo mišinys bus paruoštas, karštą sirupą iš karto plona srovele supilkite į indą, plakdami dideliu greičiu. Stenkitės, kad sirupas nepatektų ant dubens šonų, kitaip indus bus sunku išplauti. Plakite zefyro pagrindą apie 2 minutes dideliu maišytuvo greičiu. Masė turi tapti tanki ir minkšta, kaip vata.
- Šiltą mišinį perkelkite į konditerinį maišelį ir zefyro puseles išspauskite ant kepimo skardos. Palikite desertą sustingti 3-4 valandas arba per naktį. Gatavus zefyrus apvoliokite cukraus pudra, kad neliptų prie rankų. Sujunkite zefyro puseles ir patiekite su arbata.