Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Jei Suomija ir Švedija pateiks prašymus, šios valstybės gali greitai įstoti į NATO

Svedija ir Suomija gali prisijungti prie NATO
Mindaugas Bružas

ir Suomija galės greitai įstoti į NATO, jei nuspręs pateikti paraišką dėl narystės. Abi Šiaurės šalys atitinka NATO standartus, o Suomija yra artima šios organizacijos partnerė. Apie tai pranešė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Švedija ir Suomija gali prisijungti prie NATO

Jensas Stoltenbergas pabrėžė, kad Suomija turi pati nuspręsti, ar nori prisijungti prie Aljanso. NATO savo ruožtu gerbs bet kokį pasirinkimą, įskaitant ketinimus likti neutralia valstybe.

„Suomija yra labai artima NATO partnerė. Suomijos ir Švedijos ginkluotosios pajėgos atitinka NATO standartus. Tikiuosi, kad jei jie atsiųs prašymus, bus rastas būdas greitai susitarti dėl stojimo protokolo ir siekti narystės NATO”, – sakė jis.

Kovo 26 d. Suomijos pareiškė, kad šalies į padidins įtampą su . Tačiau jis pridūrė, kad prisijungimas prie Aljanso turi daugiau privalumų nei trūkumų. O svarbiausia – rasti sprendimą dėl savo šalies saugumo.

Tuo tarpu suomių parama Suomijos stojimui į karinį bloką auga. Naujausia „Kantar TNS Helsingin Sanomat” rodo, kad 61 proc. suomių pasisako už stojimą į NATO, 16 proc. – prieš, o 23 proc. nėra apsisprendę. Kovo 18-23 d. atlikta ankstesnė apklausa parodė, kad 54 proc. respondentų pasisako už NATO, o 21 proc. – prieš.

Primename, kad kovo 29 d. paaiškėjo, jog Ukraina dalyvaus balandžio 6-7 d. Briuselyje vyksiančiame NATO Šiaurės Atlanto Tarybos posėdyje. Taip pat dalyvaus Suomijos, Švedijos, Gruzijos ir kitų šalių atstovai.

Anksčiau, balandžio 25 d., Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Suomijos prisijungimas prie aljanso turės karinių ir politinių pasekmių. Rusijos diplomatijos atstovė spaudai Marija Zacharova sakė, kad Maskva ir toliau atsižvelgia į Suomijos vyriausybės nesijungimo prie NATO politiką.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą