Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ką daryti, kad dirbtinis intelektas neatimtų jūsų darbo?

Partnerio turinys

Dirbtinis intelektas (DI) neįtikėtinu greičiu transformavo įvairias sritis, atnešdamas daugiau efektyvumo ir inovacijų, bet tuo pačiu ir daugeliui sukeldamas baimę prarasti darbą. Ir tai ne pabaiga: dirbtinis intelektas ir toliau vystosi, tad norint išlaikyti savo pozicijas darbuotojams norom nenorom teks prisitaikyti. Apžvelkime kelis būdus, kurie jums padės apsisaugoti nuo DI konkurencijos.

 

Mokykitės visą gyvenimą

Dirbtinio intelekto eroje būtina nuolat mokytis. Technologijoms tobulėjant iki šiol nematytu tempu labai svarbu neatsilikti nuo pokyčių. Tad registruokitės į internetinius kursus, dalyvaukite seminaruose ir konferencijose bei stenkitės kuo daugiau sužinoti apie naujus įrankius ir metodus.

 

Kuo platesnis bus jūsų įgūdžių spektras, tuo atsparesni būsite pokyčiams darbo rinkoje. Galbūt galite patobulinti įgūdžius srityse, kurios papildo jūsų jau turimą patirtį? Pavyzdžiui, jei užsiimate rinkodara, savo galimybes pagerinsite pasimokę apie skaitmeninės rinkodaros įrankius ir duomenų analizę.

 

Daugelis švietimo įstaigų siūlo įvairioms sritims pritaikytus kvalifikacijos kėlimo kursus. Sėkmingas pavyzdys – Vilniaus universiteto Mokymosi visą gyvenimą centras, siūlantis ir profesinio augimo galimybes gyventojams, ir įvairius mokymus įmonėms. Atsiranda ir lietuvių startuolių, užsiimančių internetiniu švietimu – pavyzdžiui, „Turing College“, kurio siūlomos intensyvios mokymo programos daugiausiai orientuotos į duomenų ir DI sritis.

 

Beje, Lietuvos vyriausybė pripažįsta įgūdžių tobulinimo svarbą ir pradėjo keletą iniciatyvų, skirtų padėti gyventojams kelti kvalifikaciją ir pagerinti jų galimybes įsidarbinti. Viena pastebimiausių jau dabar veikiančių iniciatyvų – UŽT finansavimas aukštą pridėtinę vertę kuriančių kvalifikacijų ir kompetencijų įgijimui. Bet kuris Lietuvos gyventojas, nepriklausomai nuo darbo statuso, gali kartą per trejus metus gauti paramą šiuolaikinės darbo rinkos reikalavimus atitinkantiems įgūdžiams įgyti.

Darbas ir dirbtinis intelektas visuomenėje

Ugdykite techninius įgūdžius

Nors tikrai ne kiekvienas privalo tapti duomenų mokslininku ar programuotoju, bendras supratimas apie DI ir su juo susijusias technologijas gali tapti neįkainojamas.

 

Pasidomėkite DI, mašininio mokymosi ir duomenų analitikos pagrindais. Suprasdami, šios veikia, galėsite jas panaudoti dabartiniame darbe ir taip išplėsti savo galimybes. Duomenų analizei padės tokie įrankiai kaip „Python“, „R“ ir „SQL“, o susipažinę su „TensorFlow“ ir „PyTorch“ platformomis įgysite žinių apie apie mašininį mokymąsi.

 

Sutelkite dėmesį į žmogų

Dirbtinis intelektas puikiai atlieka duomenų apdorojimo ir modelių atpažinimo funkcijas, tačiau sunkiai susitvarko su bet kuo, kam reikia emocinio intelekto, kūrybiškumo ir sudėtingų sprendimų priėmimo. Tad labai svarbu lavinti įgūdžius, kurių dirbtinis intelektas negali lengvai atkartoti. Ugdykite savo emocinį intelektą, tobulinkite bendravimo įgūdžius ir gerinkite problemų sprendimo gebėjimus. Empatijos reikalaujančios pareigos, pavyzdžiui, konsultavimas, klientų aptarnavimas ar vadovavimas, artimiausiu metu automatizuotos tikrai nebus.

 

Naudokitės savo sukaupta patirtimi

DI gali apdoroti didžiulius duomenų kiekius, tačiau dažnai jam pritrūksta konteksto ir niuansų, kuriuos gali pateikti patyrę ekspertai. Gilios žinios apie tam tikrą sritį yra tikras turtas. Tapę savo srities ekspertu galite pasiūlyti tokių įžvalgų ir sprendimų, iki kurių dirbtiniam intelektui dar toli. Tad sekite tendencijas, skaitykite aktualią literatūrą ir prisidėkite prie profesinių bendruomenių. Jūsų specializuotos žinios padarys jus nepakeičiamu.

 

Bendradarbiaukite su DI

Užuot vertinę dirbtinį intelektą kaip grėsmę, laikykite jį įrankiu, kuris gali pagerinti jūsų darbą. Išmokę naudoti DI sistemas dirbsite produktyviau ir efektyviau. Pavyzdžiui, DI gali atlikti nuobodžias pasikartojančias užduotis, o jūs tuo tarpu galėtumėte sutelkti dėmesį į strategines ir kūrybines užduotis. Beje, rodo, kad daugelis darbdavių jau dabar linkę verčiau samdyti mažiau patyrusį darbuotoją, mokantį naudotis DI įrankiais, nei labiau patyrusį, kuris DI vengia.

 

Ugdykite augimo mąstyseną

Psichologė Carol Dweck išpopuliarino augimo mąstysenos (angl. growth mindset) sąvoką – tikėjimą, kad gebėjimus ir intelektą galima ugdyti tam atsidavus ir sunkiai dirbant. DI eroje ši mąstysena būtina. Priimkite iššūkius, mokykitės iš klaidų ir nenuleiskite rankų nesėkmės akivaizdoje. Augimo mąstysena padės susiorientuoti besikeičiančioje darbo aplinkoje ir nuolat tobulinti įgūdžius.

 

Kurkite ryšius su kitais profesionalais

Permainų metu paramos, patarimų ir galimybių suteiks stiprūs darbiniai ryšiai. Kurkite santykius ir savo srityje, ir už jos ribų. Dalyvaukite renginiuose, junkitės prie profesionalų organizacijų ir bendraukite su kolegomis socialinėje medijoje, pavyzdžiui, „LinkedIn“.

 

Dirbtinis intelektas neabejotinai keičia darbo aplinką, tačiau tai nereiškia, kad žmonės nebeturės darbo. Mokydamiesi visą gyvenimą, ugdydami techninius ir į žmones orientuotus įgūdžius, naudodamiesi specializuota patirtimi ir būdami lankstūs galite būti tikri, kad jūsų darbas išliks aktualus. Išmokite dirbti su DI įrankiais, ugdykite augimo mąstymą ir kurkite stiprius profesionalius ryšius. tai padės ne tik išgyventi dirbtinio intelekto pasaulyje, bet ir jame klestėti.

 

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Rašyti komentarą