Ne kartą esame girdėję ir skaitę, kad tiek šviežios, tiek ankštinės daržovės yra itin naudingos normaliam organizmo funkcionavimui. Viena iš tokių daržovių – brokolis. Tai žiedinių kopūstų rūšis, kurioje gausu naudingų vitaminų ir mineralų. Straipsnyje pasidalinsime įžvalgomis, kaip tinkamai paruošti brokolius ir pateiksime patiekalų receptus iš brokolių.
Brokolių paruošimas
Šviežią brokolį galima tiek virti, tiek kepti ar net valgyti termiškai neapdorotą. Norint išsaugoti naudingas maisto medžiagas, svarbu brokolio nepervirti. Šviežią brokolį išskirstykite žiedynais ir šiuos gerai nuplaukite. Išskirstytus žiedynus dėkite jau į verdantį ir pasūdytą vandenį. Jeigu ruošiate salotas virkite 3–4 minutes, jeigu patieksite kaip garnyrą – 5–7 minutes.
Šiandien galima įsigyti ir šaldytų brokolių. Kaip ir šviežius, taip ir šaldytus brokolius reikia apvirti. Šaldyti brokoliai įprastai verdami ilgiau, 10–12 minučių. Žinoma, visuomet geriausia atsižvelgti į gamintojo informaciją, nurodytą ant pakuotės.
Receptų įvairovė
Brokolių panaudojimo galimybės – itin plačios. Iš jų galima gaminti tiek pagrindinius patiekalus, tiek užkandžius ar net desertus. Kiekvieną patiekalą, kurį surasite internete, galite pagardinti patinkančiais ingredientais. Tereikia pasitelkti fantaziją ir derinti patinkančius maisto produktus.
Pavyzdžiui, brokolių sriuba gali būti pagardinta ne tik įvairiais sūriais, riešutais, bet ir jūros gėrybėmis ar vištiena. Priedų pasirinkimas platus, nes brokolis dera prie daugelio produktų. Atsižvelgiant į tai, brokolių žiedynai puikiai tinka gaminant ir salotas. Brokoliai tinka su obuoliais, vynuogėmis, agurkais, ridikėliais, vištiena, avinžirniais ir dar daug kitų maisto produktų.
Be to, brokolius galima panaudoti ir pagrindiniuose patiekaluose. Iš jų galima pagaminti kišus, pyragus, blynus, apkepus ar net kepsnius. Taip pat jie dera su makaronais, ryžiais, grikiais ir saldžiosiomis bulvėmis. Ir, žinoma, brokolius galima pagaminti kaip užkandžius. Pavyzdžiui, apvirtą brokolį išvoliokite kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Apvoliotus žiedynus sudėkite ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 12–15 minučių, kol gražiai apskrus.
Akivaizdu, būdų kaip panaudoti brokolį – daug. Visai nesvarbu, ar brokolis šviežias, ar šaldytas, svarbiausia jį tinkamai apdoroti, kad išliktų visos maistingos medžiagos. Tad drąsiai eksperimentuokite ir derinkite mėgstamus maisto produktus. Puikiai paruoštos daržovės skonis patiks net ir patiems išrankiausiems mažyliams.